„Un program lejer în care vii la ora 9 la Preşedinţie şi nu ştii când pleci şi în care preşedintele te poate întreba în orice moment să-ţi dai cu părerea despre orice lucru din lumea asta sau din ţară, că vrea o idee. Ce face cu ea e treaba lui, dar consilier la Preşedinţie este o funcţie importantă. De multe ori consilierii îşi regăsesc ideile în ceea ce eu spun public”, a spus Traian Băsescu, preşedintele României în perioada 2004-2014
Aceasta a fost viziunea lui Traian Băsescu despre consilierii săi. Cel care a condus România în ultimii 10 ani şi-a început primul mandat cu şase consilieri prezidenţiali.
Printre aceştia Vasile Blaga, Theodor Stolojan, Renate Weber şi Andrei Pleşu. Nici măcar unul nu a rezistat lângă Traian Băsescu până la finalul primului mandat. Primul care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga. El a renunţat la funcţie după doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administraţiei şi Internelor, în Guvernul Tăriceanu. Ulterior, au demisionat consilierii prezidenţiali Andrei Pleşu, fără o motivaţie publică, şi Renate Weber, care a invocat motive de sănătate.
În 2006, Claudiu Săftoiu a plecat la şefia SIE, Theodor Stolojan s-a retras pentru a fonda PLD. În 2007, chiar înainte de prima suspendare, Traian Băsescu este părăsit şi de Adriana Săftoiu. Ea era considerată drept cel mai fidel consilier al lui Traian Băsescu. Adriana Săftoiu a fost în permanent conflict cu fosta consilieră de stat Elena Udrea, această situaţie fiind de notorietate în cadrul Administraţiei prezidenţiale şi în PD.
De altfel, demisia Adrianei Săftoiu a venit la câteva zile după ce soţul ei, Claudiu Săftoiu, a plecat de la conducerea SIE, instituţie în fruntea căreia a stat doar cinci luni.
„Traian Băsescu a marcat într-un mod nu foarte fericit, în sensul că ne-a obişnuit pe toţi să gândim extrem de conflictual şi există o emoţie negativă în aer, care nu te face deloc să construieşti, ci mai degrabă tot timpul să critici”, a spus Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.
Tot în primul mandat, consilierii de stat Elena Udrea şi Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni în urma unor scandaluri publice care au afectat imaginea lui Traian Băsescu. În 2005, actualul lider al PMP rememora începuturile la Palatul Cotroceni.
La începutul anului 2012 Traian Băsescu încerca să-şi aducă trei consilieri de stat din rândul absolvenţilor de studii superioare din străinătate.
„Dacă există trei absolvenţi de studii superioare care acceptă salariul unui secretar de stat din România, sigur maşină şi secretară, sunt gata să angajez doar în baza diplomei de absolvent de facultate din străinătate trei tineri pe funcţii de consilier de stat”, anunța Traian Băsescu.
Intenția preşedintelui a fost sortită eșecului. Traian Băsescu nu şi-a ales niciun consilier în acest fel deşi la interviu au venit mulţi candidaţi.
Rând pe rând, în cei 10 ani de preşedinţie, Traian Băsescu a rămas fără serviciile a 32 de consilieri. Printre aceştia, Peter Eckstein Kovacs, care a plecat de la Cotroceni din cauza unor divergenţe legate de proiectul exploatării aurului cu cianuri de la Roşia Montană. Scandalurile publice au dus la demisia altor doi consilieri: Sebastian Lăzăroiu, care a spus la un moment dat că UDMR este un partid tolerat, Alexandrina Gâtej, bănuită atunci că ar fi fost colaboratoare a Securităţii. În ianuarie 2014, Traian Băsescu a pierdut dintr-un foc opt consilieri. Cei mai mulţi dintre ei l-au părăsit pe şeful statului pentru a deveni membri ai Partidului Mişcarea Populară.
Nici la capitolul purtători de cuvânt Traian Băsescu nu a avut parte de statornicie. Funcţia a fost ocupată pe rând de Adriana Săftoiu, Valeriu Turcan şi Bogdan Oprea. În ultima parte a mandatului, Preşedintele nu a avut un purtător de cuvânt. În ultimele luni de mandat, Traian Băsescu s-a bazat pe sfaturile a 6 consilieri prezidenţiali şi 7 consilieri de stat.