ROMÂNIA DIN FARFURIE. Carne stricată în magazine, un obicei românesc

Data publicării:
carneagrafic

România e ţara în care scandalurile alimentare se ţin lanţ, iar cei care încalcă legea devin milionari în euro. De la mâncare contaminată, la hipermarketuri care vindeau carne alterată şi inspectori care îi protejau pe cei care încălcau legea, fără să se gândească la sănătatea clienţilor, toate s-au întâmplat în decursul a doar câtorva luni.

La finalul anului 2013, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că zeci de tone de carne stricată au fost vândute, din 2010, în hipermarketuri. Marfa provenea de la unele dintre cele mai cunoscute ferme din România. Dosarul a implicat 160 de percheziţii care au avut loc la 100 de firme. În total, 29 de inculpaţi au fost acuzaţi că au provocat un prejudiciu de 50 de milioane de euro, prin 40 de ferme care au vândut carne alterată, în saşe lanţuri de magazine.

Avicola Călăraşi figura pe lista celor 40 de ferme care au livrat carne stricată, multe loturi fiind infestate cu Salmonela. Potrivit procurorilor, în hârtii, carnea era vândută unor societăţi fantomă din ţară care livrau marfa în Bulgaria, Ungaria și Cipru. În realitate, marfa nu ieşea din România, ci ajungea în hypermarketuri, iar profitul era transferat în Liban.

Unul dintre artizanii acestei scheme ar fi fost şi miliardarul Iustin Paraschiv. El a fost şi arestat preventiv, pentru o evaziune fiscală de peste 10 milioane de euro. Partenerul lui era libanezul Said Baklini, un om de afaceri implicat şi în alte scandaluri de evaziune. Anchetatorii spun că reţeaua era protejată de un procuror şi de angajaţi ai Fiscului.

Imediat după scandal, o parte din halele Avicola Călăraşi au fost preluate de concurenţă, care a decis să închirieze aceste spaţii. Totuşi, cele mai multe dintre clădiri nu au fost atractive, prin urmare, au fost abandonate şi, în prezent, nu mai au uşi, geamuri, iar unele dintre ele, nici pereţi sau acoperiş. Practic, sunt la un pas să se prăbuşească.

La un de la declanşarea scandalului, Avicola Călăraşi este în insolvenţă, iar administratorul financiar spune că societatea nu are nicio şansă de salvare, pentru că datoriile sunt în jur de 25 de milioane de euro.

În februarie 2014, profitul hipermarketurilor scădea, din nou, după o banală reclamaţie primită de Protecţia Consumatorului din Timişoara, pentru un produs neconform cu eticheta. Ceea ce părea un caz izolat s-a dovedit o practică. 11 lanţuri de magazine erau acuzate că au vândut salam expirat, cu eticheta pe care termenul de valabilitate era fals. Salamul era importat din Germania şi ajungea la o fabrică din Târgu Mureş şi la una din Braşov.

La aceste fabrici, era reambalat, iar angajaţii prelungeau termenul de valabilitate. Zeci de tone de salam au fost oprite de la comercializare. Inspectorii au retras şi 3,4 tone de carne stricată. Hypermarketurile au fost amendate cu 340.000 de lei.

DIICOT, pe urmele infractorilor 

În martie 2014, a izbucnit un alt scandal alimentar. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a descoperit că sute de tone de carne stricată au fost vândute în magazinele româneşti. Marfa provenea din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania.

Transporturile erau monitorizate de un poliţist de frontieră. Acesta era contactat telefonic şi i se comunicau numerele tirurilor care transportau această carne. Ulterior, erau scutite de la orice fel de control. Mai mult, nici măcar nu erau înregistrate că ar fi intrat vreodată în ţară.

Procurorii susţin că inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare închideau ochii la nereguli.

Un exemplu în acest sens este cel al unei firme din Cluj. Carnea comercializată a ajuns la cantina de ajutor social a Primăriei, printr-un contract obţinut în urma unei licitaţii organizate pe Internet, la mijlocul anului 2013. „Nu poţi să îi supraveghezi, iar, deocamdata, instanţa nu a demonstrat nimic”, este replica lui Marius Dunca, preşedinte ANPC.

Carnea ajungea să fie prelucrată şi în fabrici. Ulterior, ajungea în spitale şi în şcoli. Faptul că ilegalitatea a fost descoperită de SRI a stârnit reacţii la cel mai înalt nivel.

Şeful statului, Traian Basescu, declara, la 21 martie 2014: „Dăm unei structuri de securitate naţională-militarizate sarcina să stea pe urma evazioniştilor, să suplinească instituţii care trebuia să îşi facă treaba, să prevină şi puii stricaţi de la Crevedia şi afacerea cu carne expirată adusă din alte ţări şi băgată în spitale şi în şcoli".

După trei scandaluri răsunătoare, oficialii ANPC susţin că nu mai există niciun pericol. „Din punctul meu de vedere, nu cred că o să mai fie un scandal. Nu ne permitem să greşim. Dacă se întâmplă vreo greşeală, să ştiţi că nu este de rea credinţă sau intenţionată. Se pot întâmpla, nimeni nu spune nu, cine nu munceşte nu greşeşte”, declară Marius Dunca, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

În cazul unui nou scandal, şefii ANPC promit că vor fi mai aspri: vor închide hipermarketurile chiar şi un an de zile.   

La Digi24 vă arătăm, în această săptămâna, „România din Farfurie”. Vorbim cu specialişti şi vedem cît de sănătoase sunt alimentele pe care le mâncăm zilnic şi ce pericole se ascund în bucatele tradiţionale. De la medici aflăm şi de ce un român din trei este supraponderal şi ce trebuie să ştim atunci când ne alegem o dietă. Mergem şi în magazine şi vedem de ce este nevoie să ne uităm cu atenţie la etichete. Acolo descoperim şi că de fapt ajungem să mâncăm mai mult din import, în timp ce produsele noastre stau pe rafturile străinilor. Ne uităm cum au trecut românii în 25 de ani de la cumpărături pe cartelă la abundenţa din hipermaketuri. Digi24 vă arată aşadar că gusturile se discută, iar sănătatea trebuie să intre în meniul zilnic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri