ROMÂNIA CU ÎNCETINITORUL. Ministrul Transporturilor despre CFR Marfă: „ E moartă de foame și nu are preț”

Data publicării:
CFR Marfa-MFAX-1

Povestea vagoanelor CFR Marfă seamănă a banc trist de la Radio Erevan. În ultimii 16 ani, din 60.000 au rămas puţin peste jumătate. Şi, din acestea, doar 60% mai circulă.

Aproape 80% din parc este scadent la reparaţiile mari”, spune liderul sindical Iulian Măntescu.

Mii de vagoane au ajuns în ultimii ani la fier vechi. CFR Marfă a tăiat şi a casat din 1998 încoace 20.000 de astfel de vagoane, iar procesul continuă.

Situația este asemănătoare şi când vine vorba despre locomotive. CFR Marfă avea peste 900. Acum, nici 400 nu mai circulă. Au cedat de bătrâneţe.

„Noi nu am mai cumpărat o locomotivă de 35 de ani. Într-adevăr, avem un parc învechit, însă cu ăsta mai avem cota de piaţă pe care o mai avem în Europa. Dacă îl vom tăia nu ştiu ce se va întâmpla”, spune Ion Garoseanu, fost director CFR Marfă.

Grav este că la prăbuşirea CFR Marfă au pus umărul chiar șefii, spun mulţi dintre cei 2.500 de angajaţi concediaţi anul acesta, pe motiv că nu mai are clienţi compania.

„ S-au făcut greşeli de-a lungul timpului de managementul societăţii. S-a dus o politică distructivă”, spune Iulian Măntescu.

Distructiv pare cuvântul potrivit, dacă ne gândim că cel mai mare concurent al companiei de stat foloseşte aproape 6.000 de locomotive şi vagoane primite gratis de la CFR Marfă. O afacere uluitoare, făcută în 2007.

CFR Marfă se asocia atunci cu principalul competitor, Grup Feroviar Român, ca să înfiinţeze o firmă care închiria material rulant. Firma statului intra în afacere cu locomotive şi vagoane, iar cea particulară se obliga să asigure reparaţiile. Într-un moment prielnic, şefii CFR Marfă au ezitat şi au pierdut controlul asupra pachetului majoritar de acţiuni, care a ajuns în mâna rivalului Grup Feroviar.

La momentul respectiv, CFR Marfă, mandatată de acţionar, de către Ministerul Transporturilor, nu şi-a pus în aplicare dreptul de preempţiune”, spune Călin Graţian, vicepreşedintele Grupului Grampet.

Păcăleala a continuat. Grup Feroviar repara vagoanele CFR Marfă la preţuri mai mari decât ale pieţei, conform unui raport făcut de o firmă de audit. Compania de stat plătea, iar societatea particulară folosea vagoanele. Directorul firmei născute prin asociere nu are nimic să îşi reproşeze însă.

„Societatea a reparat aceste vagoane la un tarif mediu de 7.070 de euro. Este un dosar bazat pe date inexacte, din punctul meu de vedere chiar tendenţios”, spune Leonard Aurel, director Rolling Stock Company.

După tot acest jaf la care a fost invitat parcă de stat, Grup Feroviar Român a câştigat anul trecut şi licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni de la CFR Marfă. Privatizarea a eşuat după un şir de bâlbe incredibile. Urmează o altă încercare la anul, dar cei care au condus compania se tem că rezultatul va fi trist.

Nu cred că e cineva din Europa interesat, iar dacă ar fi s-ar face la un preţ mult prea mic decât în cazul unei privatizări fercite”, spune Ion Garoseanu.

Şi cine să vrea să cumpere o companie care cedează locomotive şi vagoane bune concurenţei şi rămâne cu o flotă veche de zeci de ani?

Ultima decizie controversată s-a luat nu mai departe de luna august. O datorie de şapte milioane de lei a unei societăţi care repara locomotivele a fost preluată de CFR Marfă, compania mamă. Firma respectivă a intrat de curând în insovenţă, iar CFR Marfă a rămas cu o gaură de 7 milioane de lei.

Şefii CFR Marfă nu văd nimic în neregulă cu această afacere, deoarece, spun ei, s-a evitat astfel plata unor penalităţi.

Ceferiştii de la compania de marfă pot să înşire alte afaceri suspecte. Vagoanele și locomotivele au fost reparate ani la rând la prețuri mult mai mari decât cele de pe piaţă. Actele arată că, acum doi ani, CFR Marfă plătea pentru repararea unei locomotivei 8 milioane de lei, aproape preţul uneia noi.

Plătim preţuri exorbitante pentru că s-au constituit în anumite carteluri”, spune Iulian Măntescu.

Lipsa de coerenţă şi consecvenţă, pe de altă parte, a transformat investiţiile în pierderi.

Tras pe linie și lăsat să ruginească este unul din cele 160 de vagoane RO-LA cumpărate în 2002 de CFR Marfă. 12,5 milioane de dolari s-a cheltuit cu achiziția acestor vagoane care trebuia să transporte TIR-uri pe calea ferată. Numai ca nu au fost folosite niciodată.

Miron Mitrea, ministrul Transporturilor la acea vreme, are acum probleme de memorie.

Dar nu cred că am făcut eu această investiţie”, spune el.

Asemenea sincope pot fi explicaţii pentru mare parte din dezastrul de la CFR Marfă. La jumătatea anului, compania adunase datorii de 700 de milioane de lei. În condiţiile în care anul trecut pornea de la zero, pentru că statul ştergea toate creanţele. O sumă enormă de altfel: peste un miliard şi jumătate de lei. Viitorul nu pare să aducă nimic bun. Ministrul Transporturilor vrea să închidă 6.000 de kilometri de cale ferată.

„CFR Marfă ar însemna să-şi restrângă activitatea şi să piardă 65,8% din volumul de transport pe care îl efectuează pe calea ferată la ora actuală”, spune liderul de sindicat Iulian Măntescu.

Anchetele procurorilor anti-corupţie şi controalele Curţii de Conturi trag concluzia. Companiile feroviare au fost îngenuncheate de proprii manageri, fie corupţi, fie incompetenţi. Anul trecut, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat între timp la 5 ani de închisoare pentru un tun dat statului, dădea în urmărire aproape 100 de vagoane care există în acte, dar pe care nimeni nu le găseşte. În documente figurează 34.000 de vagoane şi 900 de locomotive. În realitate, nimeni nu ştie exact câte mai există de fapt. Detaşat parcă de problemă, actualul ministru al Transporturilor are o descriere seacă pentru CFR Marfă.

E moartă de foame şi nu are preţ”, spune Ioan Rus.

DREPT LA REPLICĂ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri