Pentru a primi fonduri, fiecare regiune nou creată ar trebui reacreditată, spun oficialii Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Iar acest proces durează între unul și doi ani.
„România ar însemna că circa doi ani, în cel mai bun caz, dacă nu trei ani, n-ar absobi niciun fond din resursele alocate pentru regiuni. Deci asta ar fi cel puțin zece miliarde de euro”, susține Ovidiu Nicolescu, președinte CNIPMMR.
Reprezentanții micilor firme spun că stabilirea unei singure capitale de regiune va creea probleme în absorbția banilor europeni. Tot ei vin și cu soluții.
„Propunerea publică pe care o facem... ar trebui să fie după o abordare europeană, să fie o abordare prin rotație. Fiecare regiune să aibă posibilități și fiecare oraș major din acea regiune, din județe, să aibă posibilitatea ca, la un moment dat, să conducă regiunea”, este de părere Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.
Potrivit consultanților pe fonduri europene, sacrificarea acestor bani este justificată doar dacă autoritățile vin cu soluții clare pentru a compensa anii în care nu se vor putea atrage banii europeni.
„Asumarea acestei întârzieri are sens în măsura în care există o alternativă consistentă reală. Pentru că dacă pur și simplu schimbăm într-o oarecare măsură structura actuală a regiunilor fără să se întâmple nimic deosebit, practic vor fi niște bani pierduți, într-adevăr”, explică Dan Barna, consultant fonduri europene.
România ocupă, în prezent, ultimul loc din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la absorbția de fonduri europene, potrivit datelor Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii. Statul a reușit să atragă doar 20%, adică doar 7 miliarde de euro din cele 34 de miliarde de euro puse la dispoziție.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.