Alegerea unui sud-american în fruntea Bisericii Catolice este curajoasă, spun teologii.
„Biserica e universală şi poate că atunci când riscă să se închidă, atunci acţiunea Duhului Sfânt o deschide spre lume. De această dată, alegerea cardinalilor s-a îndreptat spre unul de la capătul lumii, ca să parafrazăm cuvintele Sanctităţii Sale”, este opinia părintelui Adrian Dancă, directorul secţiei române de la Radio Vatican.
În legătură cu alegerea făcută de cei 115 cardinali electori, fostul ambasador al României la Vatican, Theodor Baconschi, a declarat: „Ieşim din două milenii de eurocentrism în istoria instituţională a Papalităţii. Are loc o deschidere semnificativă şi legitimă către spaţiile unde trăiesc cei mai mulţi credincioşi”.
„Este o mare bucurie. E foarte bine că Duhul Sfânt nu citeşte presa. Poate s-ar fi lăsat influenţat şi ar fi ales alt Papă. Iată că biserica nu funcţionează după criterii lumeşti, nu răspunde criteriilor afişate de cei care au opinii în lumea socială sau politică şi poate că şi asta e bucuria. E şi prospeţimea bisericii, de altfel”, a spus Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.
Faptul că noul Suveran Pontif provine dintr-o ţară latină poate fi un câştig pentru România, atât pentru Biserica Catolică, cât şi pentru cea Ortodoxă, mai cred teologii.