Vatra Dornei, supranumită şi „Perla Bucovinei” este una dintre cele mai importante staţiuni balneoclimaterice din România. Zeci de mii de oameni din ţară şi de peste hotare vin aici pentru tratarea diverselor afecţiuni şi pentru relaxare.
Staţiunea Vatra Dornei atrage, în fiecare an, peste 40.000 de turişti, un număr de trei ori mai mare decât populaţia municipiului. Situat la confluenţa râurilor Dorna, Neagra Şarului şi Bistriţa, oraşul Vatra Dornei este cunoscut încă din secolul al XIX-lea pentru resursele bogate de apă minerală.
Persoanele cu afecţiuni cardio-vasculare, ale aparatului locomotor, respirator dar şi cu boli ale sistemului nervos aleg bazele de tratament din staţiune în speranţa că se vor vindeca. Resursele naturale sunt exploatate, însă, doar de investitorii privaţi care au ridicat complexe de tratament cu peste 600 de locuri pentru a face profit. Iar oferta acestora se diversifică de la un an la altul.
Procedurile sunt persoanlizate, iar starea de sănătate se îmbunătăţeşte după câteva şedinte. Convinşi că apele minerale fac minuni pentru sănătate, tot mai mulţi preferă să încerce această metodă de tratament.
Zeci de milioane de euro au fost investiţi în aparatură modernă de tratament cu ape minerale, nămol sau mofete. Clienţii plătesc minimum 150 de lei pe ziua de cazare şi tratament pentru diferite afecţiuni sau ca să se recupereze după intervenţii chirurgicale.
„Persoanele care vin şi cei care vor să opteze pentru turismul balnear, turismul de sănătate, care după părerea mea va fi viitorul, nu au numai în zona Dornelor acces. De exemplu, dacă cineva vine cu un pachet de tratament, organizăm şi excursii în nordul Bucovinei, în Maramureş”, spune Andi Vezeteu, directorul unui complex balnear.
Tradiţiile vechi de sute de ani care se păstrează cu sfinţenie în Bucovina sunt un alt motiv pentru care turiştii aleg să viziteze zona. Localnicii au pus mereu mare preţ pe obiceiurile moştenite de la strămoşi, iar dorinţa lor este ca urmaşii să le ducă mai departe tradiţiile. Însă misiunea este din ce în ce mai grea. Un exemplu este ceramica de Marginea. În localitate mai sunt doar trei meşteri olari, iar cel mai tânăr dintre ei este Corneliu. Are 29 de ani şi a învăţat să confecţioneze vase de lut de la tatăl şi bunicul său. În speranţa că va atrage şi alţi tineri spre această meserie a deschis un atelier de olărit, însă doar turiştii au ales să-i treacă Pragul – 10.000 în fiecare an.
„În Marginea a mai rămas acest atelier, din păcate, şi familiile care lucrau înainte în casele lor au dispărut. Meşterii olari bătrâni au murit şi tinerii nu au mai dorit să continue”, spune cu tristețe Corneliu.
Vasile Bodan s-a aşezat prima oara la roata olarului când avea șapte ani. Acum confecţionează 40 de vase în fiecare zi, de care doar turiştii se arată interesaţi.
„Se învaţă foarte greu, se învaţă într-o perioadă de patru-cinci ani, 4 ani. Noi am învăţat-o de la părinţi, zilnic am fost acolo, aşa şi ucenicii trebuie să ştea zilnic aici”, mărturisește acesta.
Cine ajunge in Bucovina trebuie să-şi petreacă măcar o zi la Herghelia Rădăuţi, din nordul Sucevei. Turiştii se pot plimba călare pe cai premiaţi la concursuri internaţionale şi pot lua lecţii de echitaţie. Aproape toate exemplarele participă la competiţii.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.