Principalele instituţii care au aplicat cu succes aceste direcţii sunt Universitatea Politehnică şi Universitatea de Vest din Timişoara.
Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER) a fost inaugurat în urmă cu un an, la începutul lui martie 2012, de Universitatea Politehnica Timişoara. Investiţia de 17 milioane de euro înseamnă locuri de muncă pentru inginerii timişoreni şi cercetări în domeniul energiei regenerabile.
Cosmin Locovei este unul dintre profesorii de la Universitate care lucrează acolo, cu aparatura de milioane de euro. „Oricine care are legătură cu domeniul acesta ar fi foarte încântat numai să vină şi să-l vadă, d-apoi să lucreze la el! Adică, în momentul în care am terminat Facultatea de Fizică, ca să spun aşa, printr-o expresie foarte plastică, aş fi ucis ca să ajung să lucrez la un astfel de microscop", mărturiseşte Cosmin Locovei.
Un supercomputer
La Universitatea de Vest din Timişoara se găseste IBM Blue Gene/P, cel mai performant supercomputer din sud-estul Europei. Cu ajutorul lui, universitarii timișoreni au demarat proiecte de peste 5 milioane de euro. Chiar şi Agenţia Spaţială Europeană a apelat la expertiza specialiștilor timişoreni, iar cercetători din 20 de ţări din Europa utilizează în reţea aparatura de la Timişoara.
Claudiu Biriş are 28 de ani. Fost student al UVT şi absolvent de studii doctorale la Londra, s-a întors în Timişoara special pentru a folosi în cercetare supercomputerul. „Eu lucrez pe dezvoltarea unor materiale artificiale noi, create în laborator, al căror scop este de a prezenta proprietăţi optice şi electromagnetice care nu există încă în natură cu diverse aplicaţii în telecomunicaţii, în medicină, în senzori, în energii regenerabile", spune Claudiu Biriș.
Cercetatorii au transformat Universitatea de Vest din Timişoara într-una dintre cele mai apreciate universităţi din lume chiar și fără supercomputerul de un milion de euro. Daniel Vizman a pus și el umărul la dezvoltarea cercetării în creşterea de cristale la Timişoara.
„Cred că nu greşesc dacă afirmăm că, pe domeniul creşterii cristalelor din topitură, laboratorul de creştere a cristalelor din Timişoara este cel mai important din ţară", afirmă profesorul Vizman.
Astfel, instituţia de învăţământ superior a intrat, din anul 2010, în zona galbenă a cercetării, dar și în clasamentul primelor 700 de universităţi din lume. Fonduri europene importante au fost atrase și pentru practica studenţilor în cadrul unor companii, instituţii sau organizaţii nonguvernamentale din vestul ţării.
Stagii pentru studenți
După săptămâni de cursuri în care a aflat, în teorie, tot ce se poate despre ce înseamnă serviciile hoteliere, Cosmina Adela Stănilă, studentă la Facultatea de Administrare a Afacerilor, a urmat câteva săptămâni de practică în domeniu, la o firmă privată. „Am avut posibilitatea să descoper un program care m-a ajutat foarte mult să înţeleg toate noţiunile teoretice, să ştiu exact de ce se introduc aşa, cum se introduc, ce valoare au, tot, tot, tot. Şi am învăţat cum să interacţionez cu persoanele din jurul meu, clienţii care, fiecare, sunt persoane diferite şi a fost foarte OK", a declarat Cosmina.
Proiectele atrase de universităţi înseamnă, pe lângă bani, şi beneficii pentru studenţi. În fiecare an, mii de studenţi urmează stagii de practică în urma parteneriatelor dintre universităţi şi companii. „Dincolo de a-i sprijini pe studenţii noştri să facă practică, dorim ca mediul economico-social, mediul cultural să beneficieze de tot ceea ce studenţii noştri învaţă şi să aducem o valoare adăugată societăţii", explică Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timişoara.
Atragerea banilor europeni înseamnă pentru universităţile timişorene dezvoltarea cercetării, dar si investiţii semnificative în practica studenţilor.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.