Un oraş cu tradiţie în IT, cu o şcoală puternică şi generaţii de ingineri bine pregătiţi, cosmopolit, cu o imensă deschidere către vest, către tot ce e nou. Aşa arăta Timişoara, în urmă cu 21 de ani. Aşa i-a convins pe reprezentanţii Alcatel să deschidă un sediu aici. Cu zece oameni, pornea la drum prima multinaţională din Banat şi una dintre primele corporaţii din IT din România.
„Practic, în domeniul R&D, aici a început totul. Astea sunt primele echipamente 2G, generaţia a doua, GSM-ul aşa cum e numit în termeni populari”, explică Florin Petolea, director general Alcatel-Lucent România.
În Timişoara se află unul dintre cele trei centre de Cercetare-Dezvoltare în domeniul LTE pe care Alcatel-Lucent le are în lume și în care se pregătește revoluţia 4G.
Acesta nu permite doar un streaming video, simultan se poate iniţia un apel de voce, se poate face trafic de date, video, gaming live.
Premiați de companii de prestigiu
Echipa de timişoreni premiată de Laboratoarele Bell este implicată în dezvoltarea unui concept revoluţionar, care să reducă radiaţiile şi să crească acoperirea cu semnal în zone aglomerate.
„Avem un inginer care are un patent în Statele Unite pentru o invenţie extrem de importantă. E mare lucru să ai un centru R&D care are un patent în România, în Timişoara”, explică Florin Petolea, director Alcatel-Lucent Romania.
Şi germanii au găsit absolvenţi bine pregătiţi la Timişoara. Un adevărat pol tehnologic, oraşul a mai atras, recent, un nume important, care îl poziţionează pe harta internaţională a consultanţei în IT. Aproape 70 de tineri lucrează deja în cadrul subsidiarei locale a celui mai mare producător de soluţii software pentru afaceri. Până în 2016, vor mai fi angajaţi alţi 80 de absolvenţi.
„În perioada cât sunt studenți la noi, ei primesc o primă de studiu, o primă care este comparabilă cu cel puțin salariul mediu din România. De asemenea, cursul este complet gratuit pentru ei. Dacă acest curs ar fi făcut în condiții normale, pentru o persoană extrernă în cadrul firmei, prețul ar fi în jur de 3.000 de euro”, spune Gheorghe Olteanu, director SAP Nearshore.
Specialiştii din sectorul IT sunt cei mai căutaţi angajaţi ai pieţei din vestul ţării. Potrivit studiului AIMS Salary Map IT 2012, salariul mediu lunar al unui software architect este de 2.600 de euro brut pe lună, cel al unui team leader ajunge la 1.800 de euro brut pe lună. Un software developer senior câştigă în medie 1.600 de euro brut pe lună, iar un software developer junior, 700 de euro brut pe lună. La aceste salarii se adaugă și beneficii.
„Există tot mai multe firme care permit angajaţilor să lucreze o zi pe săptămână de acasă, în zona IT lucrul asta este posibil pentru că se lucrează de pe calculator şi există companii care le permit angajaţilor cu experienţă un număr de zile de concediu mai mare decât cel stabilit prin lege”, explică Şerban Mrejeriu, consultant resurse umane AIMS.
Microsoft, atras de multiculturalitatea zonei
Anul 2012 i-a adus la Timişoara şi pe reprezentanţii Microsoft. Gigantul IT şi-a deschis un birou în capitala Banatului, unde plănuieşte să angajeze câteva zeci de oameni în fiecare an.
„Este o zonă multiculturală, în special în ceea ce priveşte germana. 20% dintre IT-iştii din această zonă vorbesc limba germană. Este o mare oportunitate să oferim suport clienţilor noştri în germană şi să avem în vedere alte limbi pe care să le putem adăuga suportului oferit de aici”, spune Donald Taylor, Responsabil Enterprise & Developer Technical Support.
O bază tehnică solidă, pasiune pentru tehnologie şi cât mai multe limbi străine cunoscute sunt principalele caracteristici care conturează profilul angajatului pe care companiile mici şi mari din IT îl caută la Timişoara.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.