RAPORT DE ȚARĂ. Sistemul de sănătatea din județul Vâlcea, între subfinanțare și investiții

Data publicării:
23042013 20valcea-62200

O clădire cenuşie, cu pereţi brăzdaţi adânc de timp şi nepăsare, tencuială căzută, geamuri nici ele în stare mai bună, cu rame din lemn roase de vreme. O fațadă care are nevoie urgentă de restaurare şi o structură de rezistență care se clatină. Înăuntru, aceeaşi imagine dezolantă a unei secţii de spital unice in ţară - Clinica Balneofizioterapeutică şi de Recuperare Medicală din Călimăneşti.

Înfiinţată în urmă cu aproape patru decenii, ca secţie externă a Institutului de Balneologie-Fizioterapie Bucureşti, clinica a funcţionat cu acest profil până în 2000, când a devenit secţie externă a Spitalului Judeţean Vâlcea. Trei ani mai târziu, au început problemele. In 2009, imobilul a fost retrocedat.

Consiliul Judeţean Vâlcea a încheiat un contract de închiriere a clădirii, cu gândul să o cumpere cu timpul. Timp care a trecut, însă, în defavoarea secţiei de recuperare balneofiziologică, aflate acum în pericol de a fi închisă, în condiţiile în care nu a fost găsit un alt spaţiu care să fie amenajat cu destinaţia de clinică.

Vom găsi sau se vor găsi soluţii de menţinere a clinicii balneare, pentru că ar fi o pierdere pentru noi, cei din Călimăneşti, dar şi pentru turismul balnear din România”, spune Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti.

Cât timp se fac proceduri, holurile înguste de la parterul clinicii, unde se află baza de tratament, sunt neîncăpătoare pentru mulţimea de pacienţi care îşi aşteaptă rândul. Clinica asigură asistenţă medicală de specialitate pentru diferite afecţiuni interne. Pentru că serviciile oferite sunt gratuite, unitatea sanitară are un grad de ocupare de sută la sută. Programările se întind chiar şi pe doi ani, iar alte câteva mii de cereri se află în aşteptare.

Tratamentul unui bolnav este de 12 zile, iar clinica asigură asistenţă medicală de specialitate pentru afecţiuni reumatismale, digestive, hepatice sau renale. Mai bine de zece ani, perioadă in care imobilul a fost revendicat, nu s-au făcut deloc investiţii.

Clinici de recuperare cu servicii gratuite mai sunt la Eforie, Mangalia şi Târgu-Mureş, dar fiecare are alt specific. Cea de la Călimăneşti este singura din ţară recomandată în recuperarea balneofiziologică.

Bălcești - fără spital, Horezu – cu spital nou

Acum doi ani, pe 1 aprilie, 67 de unităţi medicale din ţară au fost desfiinţate şi transformate in cămine pentru bătrani. Printre ele, şi spitalul din Bălceşti. Decizia a afectat peste 55.000 de locuitori din 19 comune. Un bărbat de 41 de ani a murit chiar in faţa unităţii sanitare inchise.

Protestele s-au dovedit în zadar, iar reînfiinţarea singurei unităţi medicale din zona de sud a judeţului Vâlcea a rămas doar la stadiul de discuţii.

La 70 de kilometri de Bălceşti, locuitorii oraşului Horezu au fost mai norocoşi. Spitalul din localitate, al doilea ca mărime din Valcea, a fost inaugurat in septembrie 2011. Nu mai puţin de 18 ani a durat construcţia unităţii sanitare care deserveşte aproximativ 70.000 de locuitori din zona de nord-vest a judeţului.

Piatra de temelie a fost pusă în 92, s-a terminat în 2010. Deci, absolut tot spitalul e nou. Cu saloane, cu dotare de la saloane până la săli de operaţie şi săli de naştere, aparate de anestezie”, spune Constantin Popescu, managerul Spitalului Orăşenesc Horezu.

În decembrie anul trecut, s-a reuşit acreditarea spitalului şi a serviciilor medicale pe o perioadă de cinci ani. Următorul pas îl reprezintă modernizarea ambulatoriului şi dotarea acestuia cu aparatură performantă, după ce administraţia locală a semnat contractul de finanţare a proiectului.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce era geloasă Elena Ceaușescu pe Delia Budeanu. Soția dictatorului i-a interzis să...
Digi FM
Discursul viral al unei femei din Republica Moldova care i-a pus la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Sean „Diddy” Combs: „Este ceea ce am spus de...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
Cum va funcționa terapia anti-cancer cu Lutețiu 177 - pregătit la Centrala Nucleară Cernavodă: „Poate fi...
Newsweek
Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Salma Hayek, imaginile care au făcut furori printre fani: „Nicole Kidman are doar zece, ești grozavă!”...
UTV
Liam Payne avea „cocaina roz” in organism la momentul decesului