RAPORT DE ȚARĂ. Sibiul este unul din cele mai mari centre universitare din țară

Data publicării:
1203raport 20tara-54311

Oraşul în continuuă dezvoltare îi face pe tinerii din toate colţurile ţării să vină să înveţe la Sibiu. Aici facultăţile primesc finanţări de sute de mii de euro din partea firmelor multinaţionale. Investitorii de peste mări şi ţări îşi pregătesc astfel din timp noile generaţii de informaticieni sau de ingineri, spre exemplu.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Studenţii au toată logistica necesară să facă faţă oricărei provocări din partea angajatorilor după ce termină facultatea. În ultimii doi ani, firmele multinaţionale, în special din industria automotivelor au investit bani frumoşi la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. La Facultatea de Inginerie, de pildă, a fost inaugurat anul trecut un laborator de software în valoare de aproximativ 20.000 de euro.

Ce spun studenţii despre viaţa universitară din Sibiu

„Am ales Facultatea de Inginerie pentru că asta mi-am dorit întotdeauna și nu numai atat. Am mai multe oportunități: să studiez și în străinătate prin burse cu mobilități externe”, spune Diana Lupu.

„Timpul este foarte încărcat din cauza lecțiilor, materilor, orelor multe, dar este și frumos în timpul liber: distracție, cluburi. Am ales Sibiul pentru că este mai aproape de unde mă trag eu, din Râmnicu Vâlcea. Acolo nu este o facultate cum îmi doream eu”, explică un alt student.

În următorii trei ani, multinaţionalele vor să investească încă 150.000 de euro în echipamente tehnice și laboratoare pentru studenți. În schimb, cei mai buni studenţi din Universitate sunt deja racolaţi direct de pe băncile facultăţii.

Universitatea „Lucian Blaga” are secție de chineză

În acest moment, Universitatea „Lucian Blaga” are peste 21.000 de studenţi, la toate formele de studiu şi la toate specializările.

Una dintre ele este secţia de chineză-engleză din cadrul Facultăţii de Litere. De altfel, atât cultura, cât şi limba chineză nu mai sunt demult un secret pentru studenţii români din Sibiu. Oricine poate învăţa graiul asiaticilor de la profesori universitari din China, membri ai Institutului Cultural Confucius care funcţionează aici de cinci ani.

Din cei aproximativ 600 de studenţi străini de la Universităţii Lucian Blaga, aproape 50 sunt din China.

Prezenţa studenţilor străini nu este întâmplătoare. Universitatea „Lucian Blaga” se află în topul instituţiilor de stat din Sibiu în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene în ultimii ani. Cu ajutorul banilor europeni, aici au fost create condiţii propice pentru dezvoltarea învăţămânului universitar.

Dacă Sibiul va deveni capitală regională, profesorii universitari se aşteaptă ca numărul celor interesaţi să urmeze o facultate în fosta Capitală Culturală a Europei să crească de la an la an. Asta implică atragerea mai multor investiţii atât din ţară, cât şi din străinătate, iar aici intră şi fondurile europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri