RAPORT DE ȚARĂ. Sectorul legumicol din Buzău este în declin

Data publicării:
sera - 5605195-Mediafax Foto-Octav Ganea-1

Judeţul se întinde pe aproape întreg bazinul hidrografic al râului Buzău şi reuneşte toate cele trei forme de relief - munţi la nord, câmpii la sud, iar în rest o zonă de dealuri subcarpatice. Municipiul Buzău se află undeva la graniţa acestor forme de relief şi aduce astfel în prim-plan, datorită solului şi a sistemului de irigaţii gravitațional proiectat încă de la 1700, un vast bazin legumicol, unde ceapa sau varza de Buzău sunt printre cele mai renumite şi totodată principalul motiv de mândrie pentru buzoieni.

Din păcate, multe dintre terenurile destinate cercetării nu mai sunt disponibile de mai bine de 20 de ani. Dacă în 1990 erau 1200 de hectare cultivabile, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă abia dacă se mai poate folosi acum de 100 de hectare. Cheia pentru menţinerea şi îmbunătăţirea acestui domeniu o reprezintă solariile şi serele, respectiv spaţiile protejate, în număr cât mai mare, unde legumele se pot dezvolta natural, nestimulate chimic, spre liniştea cumpărătorilor.

Schimbările climate precum seceta, precipitaţiile sau zăpezile distructive îi împiedică pe legumicultori să producă în cantităţi mari. Mulţi nu-şi permit costurile de producţie, care ar asigura atât calitatea, cât şi cantitatea. Iar despre sere nici nu se mai poate vorbi decât într-un viitor îndepărtat.

Sunt probleme legate și de piața de desfacere pentru micii legumicultori. Autoritățile vin momentan cu promisiuni. „Am vrea să dezvoltăm o piață într-un cadru organizat”, spune Mihai Laurențiu Găvrilă, secretar general Consiliul Județean Buzău.

Până ca acest proiect să devină realitate, comercianții care ajung în actualele piețe buzoiene cresc preţurile proporţional cu timpul investit în fiecare răsad plantat şi nu sunt dispuşi să lase din preţ, chiar dacă la începutul sezonului acesta este dublu faţă de preţul din import.

La fel de important e ca bazinul legumicol din Buzău să producă mai mult. Deşi este cel mai vechi din România şi locul unde înainte de revoluţie se cultivau în medie circa 5000 de hectare de legume, bazinul nu mai prezintă acum interes decât pentru puţinii oameni care se mai zbat să trăiască din legumicultură şi care nu au cum să investească în serele necesare unei producţii pe măsură.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”