Ceapa de Pericei este vestită pentru că nu ustură ochii atunci când este curățată. A ajuns chiar și în Cartea Recordurilor. Cultivatori tradiționali de ceapă, localnicii din comuna Pericei au decis în 2007 ca faima lor să cucerească o întreagă lume: așa că au împletit o cunună lungă de patru kilometri și jumătate. Dovadă stă un monument, primul din lume ridicat în cinstea prețioasei legume. Sălajul mai este cunoscut și pentru mierea cu cafea, ori preparată cu condimente africane de apicultorii de pe Valea Barcăului.
Toți locuitorii au muncit să pună una lânga alta nu mai puțin de 45.000 de cepe, grele de cinci tone.
„În anii 70, pericenanii au fost porecliți cepari, sau cepoi. Chiar cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, noi am intrat în Cartea Recordurilor”, precizează Csaba Boncidai, primarul comunei Pericei.
Și pentru că leguma lor a intrat în Cartea Recordurilor, localnicii din Pericei au ridicat un monument care înfățișează o ceapă uriașă. Măsoară șase metri ți este unic în lume. Este, de fapt, un omagiu adus agricultorilor din zonă.
Alte produse sunt acum pe cale să devină acum emblema județului Sălaj. Un grup de localnici din comuna Valcău de Jos au pus pe picioare, în urmă cu doi ani, o întreprindere socială unde au creat opt sortimente de miere. Cafeaua, chimenul, nuca, scorțișoara, polenul ori anasonul - un condiment din Africa au devenit ingredientele mierii exclusiviste produse în Sălaj.
Mierea de Sălaj a ajuns cunoscută în toată Europa. „Am fost la Paris, unde este cel mai mare târg din Europa de produse tradiționale ecologice. Alin, colaboratorul meu, a fost la a doua ediție a târgului verde din Berlin, unde produsele noastre au avut un real succes”, spune Ioan Roşan, primarul comunei Valcău de Jos.
În perioada următoare, în Sălaj vor ajunge mai mulți belgieni pentru a degusta produsele de pe Valea Barcăului. Localnicii vor să promoveze și prunele uscate cu sâmburi de nuca drept produs tradițional specific județului Sălaj.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.