RAPORT DE ȚARĂ. Procuratorii, o mare problemă a pădurilor din Vrancea

Data publicării:
paduri vrancea

Aproape o mie de metri cubi de lemn dispar, în fiecare an, din păduri. Iar în funcţie de calitate, metrul cub de lemn se vinde şi cu 350 de lei.

„E un fenomen care probabil nu o să poată fi stăvilit. Pe suprafeţele administrate de noi le păstrăm în nişte limite normale zic eu. Am avut probleme în ultimii ani, dar nu extraordinar de mari”, spune Lucian Zamfir, directorul Direcţiei Silvice Vrancea.

Procuratorii este un alt fenoment cu care se confruntă Direcţia Silvică. Procuratorul este o persoană care încearcă să obţină suprafeţe de păduri în numele urmaşilor unor boieri. De obicei, aceştia solicită suprafeţe mult mai mari decât cele care ar trebui retrocedate sau în zone mult mai bune.

„Avem foarte multe procese cu foarte mulţi procuratori. Pot să zic că sunt chiar de ordinul sutelor, în diferite faze procesuale. Suprafeţele totale însumate depăşesc suprafaţa de pădure pe care noi o administrăm la ora actuală”, afirmă directorul Direcţiei Silvice Vrancea.

Însă, de cele mai multe ori, aceste persoane reuşesc să-şi însuşească pădurile pe care le revendincă. Reprezentanţii Direcţiei Silvice spun că procuratorii obişnuiesc să deschidă zeci de procese împotriva instituţiei pentru diferite suprafeţe de pădure fictive.

„Sunt multe căi prin care acţionează dar de cele mai multe ori, zic eu, că sunt documente care... acţiunile lor se bazează pe nişte documente care nu sunt reale. Încercăm să ne descurcăm cu juriştii noştri, cu cei de la Regia Naţională a Pădurilor, să retrocedăm numai ce e normal să fie retrocedat şi unde într-adevăr persoanele au dreptul să li se retrocedeze suprafeţele pe care le-au deţinut”, mai spune Lucian Zamfir.

Din cele 188.000 de hectare de pădure, doar o treime mai sunt în administrarea satului - puţin peste 50.000 de hectare. De departe, cel mai mare investitor este Universitatea Harvard care a înfiinţat un ocol silvic privat care să administreze cele 15.000 de hectare pe care le deţine în Vrancea. Suprafaţa este împărţită În loturi de câte 2.000-5.000 de hectare în şase comune din judeţ: Cîmpuri, Poiana Cristei, Andreiaşu, Dumitreşti, Soveja şi Gugeşti. Achiziţiile au început în anul 2005, însă universitatea şi-a anunţat intenţia de a cumpăra şi alte suprafeţe dacă economia României va evolua.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce era geloasă Elena Ceaușescu pe Delia Budeanu. Soția dictatorului i-a interzis să...
Digi FM
Discursul viral al unei femei din Republica Moldova care i-a pus la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai...
Pro FM
50 Cent, noi declarații despre scandalul în care este implicat Sean „Diddy” Combs: „Este ceea ce am spus de...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
Cum va funcționa terapia anti-cancer cu Lutețiu 177 - pregătit la Centrala Nucleară Cernavodă: „Poate fi...
Newsweek
Bani în plus la pensie pentru o categorie de pensionari. Parlamentul a votat, azi, legea DOCUMENT
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
Salma Hayek, imaginile care au făcut furori printre fani: „Nicole Kidman are doar zece, ești grozavă!”...
UTV
Liam Payne avea „cocaina roz” in organism la momentul decesului