Cu remediile naturale pe care le oferă, Covasna poate rivaliza cu orice tratat de medicină. Cele 14 crăpături ale scoarței terestre care scot la iveală combinația de gaz atrag anual zeci de mii de turiști în căutare de sănătate.
„Pacientul vine îndrumat de un specialist și stă să fie cu gazul sub nivelul inimii. Gazul produce un efect foarte puternic, scade tensiunea arterială este indicat în afecțiuni cardio-vasculare, ginecologice, în alte boli de nutriție, diabet zaharat, afecțiuni reumatologice, boli endocrine”, spune Lucia Tursan, șeful unei baze de tratament
O minune naturală
La doar 40 de kilometri de Covasna, o alta minune naturală își așteaptă vizitatorii. Pentru a ajunge aici, în stațiunea Balvanyos, drumul este extrem de anevoios, dar din momentul în care ajungi aici, respirația ți se taie pur și simplu când vezi crestele, pădurile de aici.
Căutată de sute ani, Peștera Puturosul a adus, peste timp, atât vindecări miraculoase, dar și suferință, pentru că mai este cunoscută drept grota sinucigașilor. Nivelul gazelor de hidrogen sulfurat face ca nici zăpada să nu se depună în zona de evacuare.
Este cea mai eficientă mofetă uscată din Europa. De aici ies zilnic în atmosferă peste 3.000 de metri cubi de gaz sulfuros.
Așa arată un loc căutat de milioane de turisti, peștera sulfuroasă, doua băncuțe simple, dar efectele sunt miraculoase.
Zonă tulburătoare și periculoasă
La doar câteva minute de mers pe munte în pădure, în apropierea Peșterii Puturosul, găsim un alt loc fascinant. Să ajungi aici primăvara sau vara poate fi o adevărată aventură.
Covasna este chiar tulburătoare. În vale găsim o zonă extrem de periculoasă - cimitirul păsărilor. Localnicii au găsit, în dese rânduri, acolo păsări moarte, rozătoare, chiar căprioare care au murit dupa ce au inhalat mirosul puternic de sulf. Oamenii spun că, la nivelul solului, vorbim de o concentrație mult mai mare.
Pe lângă efectele terapeutice, stațiunea Balvanyos este o destinație preferată și de iubitorii de artă, care vin aici în fiecare vară atât din țară, cât și din străinătate. Lucrările lor sunt apoi expuse de hotelieri.
De altfel, efectele miraculoase ale zonei au început să se facă simțite și în industria hotelieră, aflată azi în plină dezvoltare.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.