Fie că au avut suprafeţe întinse de terenuri, le-au moştenit sau le-au cumpărat, cei care în anii '90 au aşteptat şi nu s-au grăbit să le vândă au avut numai de câştigat.
Au stat la adăpost de creşterea inflaţiei: în timp ce banii îşi pierdeau din valoare, preţurile creşteau în ritmuri ameţitoare. În doar zece ani, preţurile au crescut cu 1.150% în România.
Şi nu s-au oprit aici. Maximul a fost atins de abia în 2007. Iar în judeţul Ilfov afacerile cu terenuri au fost extrem de bănoase.
Majoritatea celor care au făcut bani în această zonă au mizat cu precădere pe un singur domeniu: cel imobiliar. Au urcat pe scara avuţiei şI au devenit în câţiva ani milionarii de top ai României.
De departe, cel mai cunoscut şi mediatizat exemplu este cel al lui George Becali, care şi-a atras şi numele de „latifundiarul din Pipera”.
Potrivit topului „Forbes”, averea lui Gigi Becali ar fi de aproximativ 200 de milioane de euro. Un alt exemplu de notorietate este cel al lui Irinel Columbeanu.
Cu afaceri în telecom şi în imobiliare, Irinel Columbeanu a strâns o avere de aproape 10 milioane de euro.
„Au fost cei care s-au trezit primii, au avut acces la capitalul iniţial, când noi, oamenii obişnuiţi, nu am avut acces la capital”, spune analistul economic Dragoș Cabat.
Schema de îmbogăţire era simplă.
„Cei care au avut informaţii, bani, au putut cumpăra de la cei care nu au avut nici bani, nici informaţii, reţeta clasică de a face foarte mulţi bani într-o periodă scurtă de timp”, explică Dragoș Cabat.
Avere din industria alimentară
Lista milionarilor în euro care au reuşit să facă afaceri în Ilfov nu se opreşte însă la imobiliare. Sorin Minea a mizat pe o investiţie în industria alimentară. Recunoaşte că a fost tentat să investească în imobiliare, dar acum se bucură că nu a făcut acest pas.
„Ar fi foarte frumos să spun: nu, eu sunt un om care vreau să muncesc. Nu, am fost suficient de prost cât să nu ştiu. Poate aş fi fost tentat să investesc bani în cumpărări de terenuri şi revânzări, poate rămâneam cu revânzările la mine-n braţe pentru că mă prindea criza. Nu mă pricep, eu fac ceea ce mă pricep”, spune Sorin Minea, acţionar majoritar Angst România.
Reţeta clasică de dezvoltare i-a adus mai mult succes. Fabrica de la Buftea a cumpărat-o în 1992 cu 960.000 de dolari. Cinci ani mai târziu, a început extinderea. A cumpărat fabrica din Sinaia, privatizată prin metoda MEBO, prima fabrică de salam de Sibiu din România.
Ulterior, a deschis şi o fabrică de lapte şi produse din lapte în localitatea Videle.
Acum grupul derulează afaceri de 60 de milioane de euro pe an şi vrea să se extindă şi pe pieţele externe.
Grupul deţinut de Sorin Minea s-a menţinut între marii producători de mezeluri din România, pe o piaţă despre care antreprenorul român spune că 50% e nefiscalizată şi 90% e dominată de companiile multinaţionale.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.