Comuna Mătăsari, județul Gorj. La începul anilor 70, mica localitate situată la 36 de kilometri de Târgu Jiu era propulsată de minele și carierele de cărbune printre cele mai importante centre industriale ale țării. Peste noapte, în locul caselor țărănești au apărut sute de blocuri, iar mii de români din toată țara au luat drumul Gorjului atrași de salariile bune din minerit. În perioada 1974-1984 s-au deschis minele Mătăsari și Dragotești, cariera Jilț Sud și cariera Jilț Nord. Zece mii de oameni munceau în galeriile subterane şi în cariere de unde scoteau milioane de tone de cărbune care ajungeau atât în cuptoarele principalelor termocentrale din ţară cât şi sobele localnicilor. Acum, în zona Mătăsari doar o mână de ortaci mai coboară în subteran. Deschisă a rămas o singură mină.
„Probabil ca va ramane deschisă si anul viitor, in 2014. Anul acesta nu se pune problema sa se intample ceva acolo”, a dat asigurări Laurenţiu Ciurel, director general CE Oltenia.
Disponibilizările din minerit începute în 1997 au schimbat total faţa comunei. Rămaşi fără un loc de muncă, foştii ortaci au părăsit Mătăsariul la fel de repede cum au şi venit. Mărturie stau blocurile şi apartamentele abandonate despre care cu greu îţi poţi imagina că au fost odată locuite.
În lipsa locurilor de muncă, Mătăsariul s-a scufundat în sărăcie şi mizerie.
În Mătăsari se trăieşte de azi pe mâine, din alocaţia copiilor şi din banii trimişi de rudele plecate la muncă în Ialia, Spania sau Germania. Cei care mai au încă un loc de muncă trăiesc sub spectrul şomajului.
„Au venit nistre straini, niste austrieci care au incercat sa faca o fabrica de textile”, a informat Alexandru Udrişte, vice-primarul din Mătăsari.
Ar fi dat de muncă la câteva zeci de oameni. De doi ani însă austriecii nu au mai pus piciorul în Mătăsari. Aşa au ajuns mii de ortaci să-şi caute viitorul printre străini. Şi nu doar cei din Mătăsari au luat drumul Occidentului. Lipsa locurilor de muncă pentru disponibilizaţii din minerit îi alungă din ţară şi pe locuitorii Motrului, al doilea oraş ca mărime din judeţul Gorj, după Târgu Jiu.
„Sunt peste 4.000-5.000 de cetateni ai municipiului Motru care muncesc in strainatate”, a susținut Dorin Hanu, primarul din Motru.
Cifra este una uriaşă pentru un oraş cu doar 18.000 de locuitori şi numărul acestora ar putea creşte în anii următori pe măsură ce activitatea din minerit se va restrânge. Investiţiile private generatoare de locuri de muncă pot fi numărate pe degetele de la o mână. După Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare angajator din Motru este un italian care are o fabrică de confecţii şi dă de muncă la aproape 320 de oameni.
Autorităţile locale speră însă la investiţii care în anii următori să ducă la crearea a încă 500 de locuri de muncă.
„Zilele trecute au fost la noi niste investitori care vor sa deschida un combinat de producere a carbunelui lichid şi gazefiat. Presupune, dupa discutiile avute cu acesti parteneri astazi, crearea a 200 de locuri de munca in prima faza”, a mai spus primarul din Motru.
Alte 300 de joburi ar putea fi create ca urmare a unei investiţii într-o fabrică de brichetare a cărbunelui şi în urma ridicării unei noi termocentrale în zonă. Deocamdată, însă, aceste investiţii nu există decât pe hârtie.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!