„Haina îl face pe om”, zice o vorbă din popor. Nici că se putea zicală mai potrivită, mai ales când omul care face haina muncește la Covasna, iar eticheta lipită pe produs e un brand internațional de succes.
În Covasna, 11 fabrici produc haine după modele ale unor designeri celebri. Succesul este garantat, pentru ca productia merge 100% la export. Cel mai adesea, în Germania.
„ Zona noastră are tradiții, încă dinainte de '89 se lucra în confecții. Sunt 11 fabrici, toate organizate cu standarde germane, unii s-au retras, dar standardele au rămas. Avem tradiția și oameni foarte buni”, spune Kerekes Zoltan, patronul uneia dintre firmele de confecții
Oamenii muncitori și pricepuți au atras investitori în cam toate domeniile, de la industria textilă la cea constructoare de mașini sau de prelucrare a lemnului. Firesc, într-un județ în care una dintre principalele bogății naturale sunt pădurile.
Ce spun micii producători de mobilă
Pe Miklos l-am găsit în mijlocul angajaților de la fabrica de mobilă pe care o conduce din 1992. Fabricile mari din Covasna s-au desființat de mult timp, așa că el e, azi, unul dintre cei 20 mici producători de mobilă din zonă.
„Fabrica de mobilă a apărut în 1992, am avut în perioada de vârfuri și 45 de angajați, acum am 20. Facem mobilier de gradină din salcâm, am fost primul din România care a facut asa ceva. Ulterior s-a descoperit ca lemnul de salcâm este un lemn foarte rezistent”, spune Bagoly Miklos.
Criza financiară i-a redus comenzile, dar calitatea mobilei și accesoriilor i-au ținut în continuare ușa deschisă pentru piața externă. În Covasna, orice afacerist care se respectă are legaturi cu Occidentul.
Damokos Csaba, designer de mobilă și scenarist
La mica fabrică de mobilă lucrează și Damokos Csaba, unul dintre puținii designeri care au mai rezistat în zonă. Creează piese unicat, după ce a mobilat ani de zile hoteluri, pensiuni sau lanțuri comerciale din țară sau din străinătate.
Nu si-a pierdut modestia, chiar dacă semnătura sa a ajuns cu mult peste granițele țării, tocmai până în China. În puținul timp liber, îmbină pasiunea cu munca. Asa a ajuns sa se implice în lumea teatrului și a filmului, ca scenarist. Ultima producție la care a lucrat a fost filmul lui Tudor Giurgiu - „Despre oameni si melci”.
„Cand am văzut premiera filmului am avut o satisfacție, încă o am și în momentul de față. Am reprodus întreaga fabrică ARO, cu tot ce era acolo, clădire, birouri...”, explică Damokos Csaba
Afacere cu cabluri auto
În aceeasi lume a micilor afaceri din Covasna intră și Fazakas Mihai. Pentru principalii lui clienți, a învățat să lucreze nemțește. Mai ales după ce fabricile de componente auto au dispărut odată cu declinul fabricii Roman Brașov. Produce cabluri pentru mărci internationale, la o calitate care îi fac invidioși si pe cei mai serioși occidentali din industria auto.
Dacă în alte zone, multe fabrici și-au trimis oamenii acasă, el le dă tuturor o lecție de business și face noi angajări.
Locul marilor fabrici comuniste din Covasna fost luat, cu succes, de micii intreprinzători care au înteles că un lucru bine făcut este apreciat oriunde.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.