Cifra de 70.000 de persoane clasează judeţul Bacău pe primul loc la nivel naţional, ca populaţie pierdută de la recensământul din 2002 până în prezent.
Ţările din vestul Europei au devenit visul băcăuanilor care au rămas şomeri după ce fabricile din judeţ s-au închis. Împinşi de la spate de nivelul de trai scăzut, oamenii nici nu au mai stat pe gânduri şi au emigrat în ţări precum Italia sau Spania, care au devenit a doua casă pentru români.
Chiar dacă doar 70.000 de locuitori din Bacău au fost recenzaţi ca fiind plecaţi pentru o lungă durată de timp, la aceştia se adaugă alte 120.000 de persoane care nu au mai fost găsite de recenzori. Aşa că, în ultimii 10 ani, populaţia judeţului a scăzut la 580.000 de locuitori.
„În ceea ce priveşte persoanele plecate pe perioadă îndelungată, mai mare de 12 luni, atât în ţară, cât şi în străinătate, conform datelor preliminare de la recensământul populaţiei din 20 octombrie 2011, persoane care nu intră în populaţia stabilă a judeţului, în judeţul Bacău a fost de 67.463 de persoane, din care 51,1 la sută persoane de sex masculin”, a declarat Lăcrămioara Ciomârtan, expert superior DJS Bacău.
În municipiul Bacău au mai rămas puţin peste 130 de mii de persoane, cu 24 la sută mai puţine decât erau în anul 2002.
Aproape jumătate din locuitorii orașului Onești au plecat în străinătate
Cea mai semnificativă scădere a populaţiei s-a înregistrat în oraşul Oneşti, supranumit odată „perla industriei româneşti”. Recensământul din 2011 arată că populaţia oraşului este cu 42 la sută mai mică decât în urmă cu 10 ani. Aproape jumătate dintre locuitori au fost nevoiţi să plece din oraş după ce activitatea platformei petrochimice, cea care asigura locurile de muncă în oraş, a ajuns aproape de zero.
„Multe dintre ele se află acum într-un proces amplu de restructurare, sunt afectate şi ele de criză. Foarte mulţi, pierzându-şi locurile de muncă s-au orientat spre alte locuri de muncă în străinătate”, explică Ionuţ Tenie, administrator Primăria Oneşti.
Cel puţin două mii de persoane au rămas fără loc de muncă după disponibilizările făcute de investitorii din industrie. Cele mai multe dintre ele au preferat să-şi ia familiile şi să plece peste hotare.
Fără industrie, dar şi fără investitori care să revigoreze activitatea economică a oraşului Oneşti, reprezentanţii primăriei se aşteaptă ca numărul celor care părăsesc oraşul să crească de la an la an. Autorităţile locale au găsit o singură metodă pentru a atrage investitori.
„Reducerea taxelor şi impozitelor de pe platforma industrială de pe platforma Oneşti pentru a-i încuraja pe investitori să rămână şi astfel să păstreze angajaţii. Toate societăţile de pe platforma Borzeşti erau încadrate în zona A de impozitare ceea ce însemna taxe foarte mari pentru societăţi. Taxele s-au redus din zona A de impozitare în zona”, spune Ionuţ Tenie.
Dacă în anul 2002, oraşul Oneşti avea 53.000 de locuitori, acum numărul acestora abia depăşeşte 30 de mii.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.