„Pe tamburul de sus preluăm toate cutremurele, sau, mai bine zis, se înregistrează toate cutremurele de magnitudine mică până chiar cât de mare ar fi, vedem mai bine cutremurele cu magnitudinea mai mare de 4 şi jumătate”, explică Ştefan Tătaru, responsabil la Observatorul Seismologic „Dr. Radu Cornelius”.
Poziţionarea staţiei nu a fost aleasă întâmplător - în comuna Vrâncioaia, la 56 kilometri de Focşani, Observatorul monitorizează activitatea seismică de pe întreg teritoriul României.
„În primul rând că era o zonă liniştită, la vremea accea nu circulau utilaje grele, doar căruţe şi pe ici pe colo câte o maşină, era într-o zonă apropiată zonei seismice Vrancea”, mai spune Ştefan Tătaru.
Sunt nouă staţii de monitorizare a seismelor, două dintre acestea în comuna Vrâncioaia şi restul la o distanţă de 8 kilometri, în localitatea Ploştina. Din anul 1986, Observatorul colaborează cu ţări din Europa de Vest, America, Japonia şi China, de unde a şi adus echipamente moderne. Chiar dacă există diverse aparate moderne care monitorizează şi studiază seismele, predicţia pe termen scurt nu este încă posibilă.
„Predicţia cutremurelor e predicţie pe termen scurt, termen mediu şi termen lung. Dacă pe termen lung se încearcă, s-a reuşit să se anticipeze că va fi un cutremur mare peste atâţia ani sau, să zicem, anii 2014-2015, pe termen scurt încă predicţia nu se face”, explică responsabil la Observatorul Seismologic „Dr. Radu Cornelius”.
Chiar dacă predicţia cu câteva secunde înainte de producerea cutremurului nu este folositoare pentru populaţie, în industrie aceasta poate preveni adevărate dezastre-incendii, explozii sau deraieri. Reactorul Nuclear de la Măgurele, cel de la Piteşti, Uzina de Apă Grea Drobeta Turnu Severin sunt câţiva dintre clienţii Observatorului.
„Important este nu să anunţăm că vine un cutremur, important este să ne pregătim să aşteptăm un cutremur. Există sisteme automate care pot să reducă riscul seismic în procent foarte mare”, mai spune Ştefan Tătaru.
Toate staţiile din Vrâncioaia şi Ploştina sunt echipate cu aparatură de înaltă şi joasă sensibilitate, furnizând date importante pentru studiul seismicităţii.
„Cel din faţa mea şi cel din dreapta, de acolo, sunt senzorii care sunt şi la staţiile din Ploştina, cele 7 staţii. Senzori de acceleraţie şi de deplasare”, adaugă Ştefan Tătaru, responsabil Observatorul Seismologic „Dr. Radu Cornelius”.
Dacă aveţi drum prin Vrâncioaia, treceţi şi prin muzeul Observatorului. Sunt expuse toate echipamentele folosite de-a lungul timpului.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.