În Ţara Silvaniei sau a Pădurilor, cum mai este cunoscut judeţul, se păstrează unul dintre cele mai bine conservate site-uri arheologice din ţară, castrul roman de la Porolissum. Şi tot Sălajul a fost locul de unde a plecat spre istorie marele om politic Iuliu Maniu.
Așezat pe Platforma Someșeană, într-o zonă de dealuri și depresiuni, județul Sălaj este de aproape două ori mai mic decât vecinii săi, Cluj, Bihor şi Maramureş.
„Cred că județul Sălaj, deși este unul din cel mai mici județe din România, are farmecul lui și există o serie de puncte în care un turist ar putea simți aici că și-a îndeplinit dorința de a vizita un loc”, spune Septimiu Țurcaș, primarul oraşului Şimleul Silvaniei.
Unul dintre aceste locuri este castrul roman de la Porolissum, considerat printre cele mai mari și mai bine păstrate situri arheologice din România. Aflat la doar 10 kilometri de Zalău, acest centru militar de graniță a fost stabilit după al doilea război daco-roman de împăratul Traian ca să apere trecerea principală dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolissensis.
Porolissum a prosperat timp de aproape un mileniu după retragerea romană din Dacia, din anul 271. În jurul castrului s-a dezvoltat un sistem defensiv de valuri, ziduri, şanţuri de apărare şi o serie de castre mai mici. Pe lângă luptele gladiatorilor, în amfiteatrul care s-a păstrat până în zilele noastre se organizau vânătoare de animale, jocuri sau chiar execuţii publice.
De altfel, în întregul județ sunt raspândite vestigii ale vechilor civilizații. La Moigrad a fost descoperit cel mai vechi tezaur de aur masiv din România, care cântarește 780 grame și datează din perioada Neoliticului. În epoca medievala, prin Sălaj treceau unele dintre cele mai importante drumuri comerciale care legau centrul Transilvaniei de vestul Europei: drumul sării și al negustorilor.
Un alt obiectiv turistic important al Sălajului este Cetatea Bathory, ridicată în secolul al XVI-lea, în Șimleu Silvaniei. La Șimleu se află și primul Muzeu al Holocaustului din România, înființat în 2005 în clădirea sinagogii construite în 1876.
În lupta pentru independență și unitate națională, Sălajul a dat personalităţi precum Simion Bărnuţiu, Alexandru Papiu Ilarian sau Iuliu Maniu. Născut în Şimleu Silvaniei în 1873, acesta din urmă a locuit la Bădăcin, unde a fost amenajată şi o casă memorială a fruntaşului ţărănist.
Deși judeţul este mic și din Capitala țării drumul până aici pare nesfârșit, Sălajul și orașele cu care se mândrește au încă foarte multe de arătat.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.