Când spui Dâmboviţa, spui Turnul Chindiei, Babele sau Sfinxul. Sunt toate în Muntenia, în județul Dâmbovița, în partea central-sudică a țării.
„Este unul dintre cele mai frumoase și echilibrate județe. Este locuit de oameni deosebiți și este foarte bine așezat, geografic vorbind. Să ai 70 și ceva de kilometri până la București, 70 până la Ploielti, 70 până la Pitești înseamna o bună așezare din punct de vedere economic. Din păcate, traversăm o perioadă foarte grea. De la un județ puternic industrializat, acum înregistrăm un regres deosebit și trebuie să găsim soluții”, spune Victor Sanda, prefectul de Dâmbovița.
Vreme de mai bine de 300 ani, Târgoviște, reședința județului, a fost capitala Țării Românești. Au rămas mărturie ruinele Curții Domnești, cu Turnul Chindiei, ctitorie a domnitorului Vlad Țepeș.
Fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, supranumită și „Cetatea celor 33 de voievozi”, este unul dintre cel mai bine pîstrate edificii din țara noastră. Recent, Curtea Domnească din Târgoviște a fost reabilitată, ceea ce a condus la un număr record de turiști care au venit să se fotografieze lângă Turnul Chindiei sau lângă Muzeul Tiparului.
La șase kilometri de Târgoviște, la Mănăstirea Dealu, este locul unde a fost adus capul lui Mihai Viteazu, primul unificator al românilor, și îngropat lângă tatăl său, Pătrașcu cel Bun.
Puțini știu că cea mai mare crescătorie de zimbri din țară este tot în Dâmbovița, în comuna Bucşani, la mai puțin de 80 de kilometri de București. La „Zimbrăria Neagră” sunt aproape 50 de exemplare, botezate de îngrijitori cu nume care încep cu „RO”: Rococo, Rotunda, Rogojan, Romario, Roberta şi chiar „Robokap”.
Din cauza scăderii drastice a fondului forestier și a vânătorii în exces, zimbrul a dispărut de pe teritoriul României în secolul al XIX-lea. Zimbrăria Neagră s-a înfiinţat în 1983, cu scopul de a adapta speciei în zona de câmpie.
Zimbrii iubesc porumbul măcinat. Ca la un semn, în momentul când aud moara funcţionând, ei vin către gard pentru a fi hrăniţi de îngrijitori.
În 1958, România a importat câteva exemplare din Polonia, care au fost duse la rezervaţia de la Haţeg. În afară de Haţeg şi Bucşani, în România mai sunt două rezervaţii de zimbri: la Dragoş Vodă (Neamţ) şi la Vama Buzăului (Braşov).
Pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în natură, în apropierea zimbrilor, pot închiria o cabană de 12 locuri chiar lângă rezervaţie, pentru doar 500 de lei pe noapte. Intrarea în zimbrărie costă 10 lei.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.