Cea mai puternică industrie de confecții din țară, cel mai mare abator de bovine și cel mai important producător de jucării de lemn, toate sunt la Botoșani. Puțini știu asta, mai ales că județul este al doilea cel mai sărac din România. În total, sunt 30 de fabrici de confecții unde se croiește cel mai mult pentru export. Companiile produc pentru firme cunoscute din străinătate. De pildă, cu haine croite la Botoșani se îmbracă vedete celebre și chiar președintele Statelor Unite.
Armani, Prada, Trussardi, Louis Vuitton sau Massimo Dutti sunt doar câteva dintre companiile celebre care produc haine de lux în nordul Moldovei.
„Avem aici 10-12 fabrici, investitori din Italia și Franța care lucrează în Botoșani pentru mărci celebre. Dar puțină lume cunoaște în România lucrul ăsta, că Botoșaniul, alături de Odorheiul Secuiesc își dispută poate locul întâi la confecții de înaltă calitate care se produc în România”, spune Ovidiu Portariuc, primarul Botoșaniului.
Mihai Tincu deține cea mai mare fabrică de confecții, o companie cu tradiție, înființată acum 65 de ani de evrei. Aproape 300.000 de pantaloni de lux se produc pe an pentru firme de lux din străinătate și nu numai.
„Acum cinci ani, am participat la o licitație în capitala Italiei, la Roma, și am câștigat împreună cu un italian, la Ministerul Justiției din Italia, realizarea a 100.000 de costume de lână pentru ofițerii din penitenciarele Italiei”, precizează Mihai Tincu.
În urmă cu aproape 20 de ani, compania a produs o linie specială de îmbrăcăminte pentru Michael Jackson. În plus, cu pantaloni croiți la Botoșani se îmbracă și marii conducători ai lumii.
Puțini știu că până si Moș Crăciun are un atelier la Botoșani. Cele mai căutate jucării din lemn din lume se produc în nordul Moldovei, la fabrica lui Iulian Ojog. A început cu piese de mobilier, imediat după Revoluție, și când n-au mai fost clienți, a avut nevoie de un produs nou, inedit. L-a inspirat un anunț în ziar, despre jucării din lemn. Și s-a pus pe treabă. Prima piesă a fost o bicicletă.
Compania s-a dezvoltat, dar din cauza crizei a trecut prin suișuri și coborâșuri, mai ales că prețurile jucăriilor sunt mari pentru piața din România. O bicicletă din lemn costă aproximativ 200 de lei. Așa că fabrica de jucării produce doar pentru export și are contracte cu firme celebre din Germania, Italia și chiar Japonia.
La câțiva kilometri de Botoșani se produc mici, cârnați și carne tocată pentru cele mai mari lanțuri de supermarketuri din țară. Iulian Căzăcuț a pornit la drum în urmă cu aproape două decenii. A fost nevoie de multă muncă și investiții de peste 10 milioane de euro pentru ca firma lui să devină cel mai mare abator de bovine și ambalator de carne proaspătă din România, cu o cifră de afaceri de 34 de milioane de euro.
„Cam 60% din producția noastră este destinată producției interne și comercializării produselor în lanțurile de supermarketuri și hypermarketuri din România și cam 40% din producție este destinată comerțului intracomunitar, deci exportului către țările europene”, spune Iulian Căzăcuț.
La Botoșani s-a ambalat carnea pentru prima dată în România într-o atmosferă controlată, cu un amestec de gaze care să mențină calitatea mai mult timp, și, în plus, s-a introdus pentru prima dată sistemul de identificare a cărnii, înainte ca Uniunea Europeană să impună acest lucru.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.