Silviu are deja experienţă să-şi reprezinte judeţul la competiţii importante. Odată cu numele lui, se aude, pe scene care reunesc cei mai buni elevi din ţară, şi numele oraşului de pe Bârzava.
„Până acum, la faza naţională am ajuns la matematică, la română, la fizică şi anul ăsta la engleză”, spune Silviu Lazăr.
Cel mai mândru este de medalia de bronz cucerită la olimpiada naţională de matematică.
„Oricât de buni profesori ai avea şi oricât de mult şi-ar dori de la tine, dacă tu singur nu reuşeşti să-ţi depăşeşti anumite limite, nimeni nu le va depăşi pentru tine”, mai spune elevul.
Nu s-a hotărât încă dacă îşi va continua studiile aici sau peste hotare, însă oricare va fi alegerea sa, judeţul Caraş-Severin va avea în el un ambasador de nădejde. Adevăraţi ambasadori ai zonei sunt şi în laboratorul de Rezistenţa Materialelor din Universitatea Eftimie Murgu. Daniel a luat premiul întâi la Concursul Naţional de Rezistenţa Materialelor şi pregăteşte deja o a doua carte, alături de profesorul său. Munca l-a clasat în faţa studenţilor care învaţă la Cluj, Iaşi, Timişoara sau Bucureşti.
„După ce am luat legătura cu domnnul profesor, am stabilit de comun acord să parcurg singur două manuale, apoi 1.000 de pagini de probleme, cu program spartan, patru ore dimineaţa, fără pauză”, afirmă Daniel Burtea.
„Cei care au rezultate bune la Rezistenţă se descurcă bine şi la alte discipline şi e o bază de a selecta viitoarele cadre didactice, tinerii asistenţi de care avem nevoie”, declară Tiberiu Mănescu, profesor la Universitatea „Eftimie Murgu”.
La câteva străzi depărtare, într-o mansardă, se ascunde un creuzet în care ideile produc reacţia chimică a succesului, cu ajutorul unei formule care, oficial, se numeşte „Centru de Tineret”. Neoficial, este un soi de casă a creativităţii, unde tinerii din Reşiţa sunt încurajaţi să descopere lumea şi să se descopere, în acelaşi timp, pe ei înşişi.
„Sunt studentă în Marea Britanie, sunt acolo de trei ani, a fost o decizie luată chiar în urma voluntariatului, pentru că am mers în mai multe schimburi şi am vorbit cu studenţi din alte ţări şi aşa m-am hotărât să merg şi eu pentru că ar fi o oportunitate mare”, spune Alexandra Rotar.
Principala „vinovată" pentru tot ce se întâmplă aici este Daniela Lupşan. Ziua pune la cale proiecte care mai de care pentru copii, pentru ca seara să o prindă muncind cot la cot cu ei.
„Mansarda înseamnă un spaţiu de petrecere a timpului liber pentru tineri, înseamnă mult voluntariat, înseamnă oameni care se adună împreună să facă lucruri. Eu le spun să găsească în ei înşişi încredere şi să găsească timp pentru ei şi să încerce să facă şi ce le spune şcoala şi să nu uite care sunt instinctele lor, să-şi dea voie să fie liberi, piientru că ce o să-şi aleagă ca şi carieră este pentru toată viaţa”, susține Daniela Lupşan, coordonatorul Centrului de Tineret din Reşiţa.
Nu le dă răspunsuri de-a gata copiilor, ci îi încurajează să le caute singuri. Iar ei nu se plictisesc niciodată. Ba dimpotrivă, se dezvoltă frumos, îşi conturează personalităţi care pot schimba lumea. Ei vor reprezenta, acolo unde ajung, un judeţ care i-a învăţat, printre altele, să fie liberi.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.