Din cele 151 unităţi de învăţământ din judeţ, cel puţin trei sute de elevi au obţinut în anul şcolar 2012-2013 zeci de premii, deşi în anii trecuţi situaţia era invers: rata de promovabilitate la bac era destul de scăzută. Acum însă acest lucru se datorează, spun elevii, mentorilor de la clasă care mereu au încercat să le fie mai mult decât profesori şi să le îndrume paşii de îndată ce le-au descoperit afinităţile pentru o materie.
Experienţele trăite în alte părţi ale lumii, pe unde au ajuns cu concursurile la care participă, au fost unele unice, spun micile genii care se formează la Tulcea. Însă mai mult decât să câştige premii şi experienţă, au câştigat o mulţime de prieteni peste hotare.
Sârguincioşi şi ambiţioşi, tinerii vor să devină cercetători de renume şi chiar dacă vor pleca la studii universitare în străinătate, promit să revină în oraşul natal şi să ajute la dezvoltarea sistemului de aici.
Aceste merite se datorează în mare măsură şi profesorilor, care confirmă faptul că sistemul educaţional din Tulcea a progresat în ultimii ani. Chiar şi aşa, probleme încă mai sunt, şi nu doar în Tulcea.
„Am avut săptămâna trecută din 11 ţări reprezentanţi cadre didactice care se confruntă cu aceleaşi probleme: calculatorul, dacă nu este folosit când trebuie şi cum trebuie, devine un inamic al învăţării. Fireşte mai sunt multe de făcut, va trebui să găsim soluţii şi activităţi extracuriculare astfel încât să ţinem copiii cât mai mult pe lângă şcoală şi să fie îndrumaţi cum se cuvine”, a declarat Dumitru Damian, inspector general al ISJ Tulcea.
Anul trecut, Tulcea a avut o promovabilitate de 60% la examenul de Bacalaureat, comparativ cu anii trecuţi când nu depașea 40 de procente. Într-un top al judeţelor care evaluează sistemul de educație, Tulcea se află pe locul 15.