Condițiile de învățământ din școlile din județul Argeș nu sunt cele mai bune. Mai mult, sute de dascali bat zilnic kilometri întregi ca să ajungă la școli, unde îi așteaptă într-o singură clasă elevi din mai multe generații.
„Avem 13 copii, patru în clasa pregătitoare, în clasa I, avem șase copii și în clasa a II-a avem trei copii. Sunt avantaje și dezavantaje. Clasa pregătitoare are durata unei ore de 35 de minute și ceilalți 45 de minute. Noi nu respectăm, că nu ne permite spațiul și nici combinarea claselor”, explică învatatoarea Patricia Burciu, de la școala primară I-IV Slătioarele.
Învăţământul simultan nu e ușor nici pentru elevi, nici pentru cadrele didactice.
„Ora se împarte între cele două clase și ei învață mult mai multe decât învață un copil la învățământul normal. Ei mai aud și mi s-a întâmplat ca un copil de clasa I să știe tabla înmulțirii pentru că la auzise de la colegii de clasa a III-a”, spune învățătoarea Monica Minescu, de la școala primară I-IV Slătioarele.
„Înainte, școala nu era așa, nu erau dotările, însă acum școala arată altfel, pentru că există o mai mare preocupare din partea comunității locale”, spune Rodica Truica, directorul școlii primare I-IV din Slătioarele.
În multe dintre cazuri, elevii iau lipsurile ca pe un avantaj. Se împrietenesc cu elevii mai mari și, în timpul orelor de curs, fură din lecțiile lor care li se par mai captivante.
Chiar dacă nu au laptopuri de ultimă generatie, table interactive sau tablete, mulți dintre acești elevi ajung să facă performanță.
Visul de a se realiza profesional într-o țară care le recunoaște performanţa și le oferă certitudinea unui loc de muncă bine plătit îi face pe elevii români să își dorească să studieze în străinatate și chiar să rămână acolo.
„Este o mândrie, dar nu este un avantaj material pentru noi”
„Argeșul se mândrește cu faptul că anul trecut la examenul de bacalaureat zece copii au primit media zece. Din păcate, așa, ca o stare personală, majoritatea nu își continuă activitatea la noi în țară, opt au plecat în Germania mai mult la studii de medicină. Este o mândrie, dar nu este un avantaj material pentru noi”, explică Florin Gardin, inspector scolar general.
„Mulți pleacă în străinătate, aplică la diferite facultăți pentru că posibilitățile lor sunt mult mai mari după ce termină facultatea. Ne pare rău că se întâmplă lucrul acesta pentru că România are nevoie de astfel de specialiști pentru că noi nu putem să îi oprim”, spune Elena Vlad, director Colegiul Național I.C Bratianu.
În județul Argeș, aproape 80.000 de elevi învață în cele 500 de scoli. Mulți și-au realizat visul de a-și face studiile superioare în alte țări precum Anglia, Danemarca sau Anglia, alții se pregătesc intens pentru asta.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.