În 1980, lotul de gimnastică al României, din care făcea parte Nadia Comăneci, se întorcea în județul Hunedoara cu șapte medalii de la Olimpiada de la Moscova. 30 de ani mai târziu, lotul olimpic se muta la Izvorani. În această perioadă, gimnastica de la Deva aducea României aproape 50 de medalii olimpice, dintre care 19 de aur.
Gina Gogean are nouă titluri de campioană mondială și cinci medalii olimpice, câștigate la Jocurile de la Barcelona și Atlanta. S-a retras din activitate în 1999, iar de șase ani formează gimnaste în locul în care a cunoscut performanța ca sportiv.
„Ca sportiv ești mai stăpân pe ceea ce crezi că poți să reușești în momentul respectiv, pe când ca antrenor ai mai multe emoții, se întâmplă des...”, explică Gina Gogean, fostă campioană mondială la gimnastică.
Zeci de micuțe se antrenează zilnic sub comanda Ginei, visând că într-o zi vor călca pe urmele ei.
„O privesc și ca profesoară și ca gimnastă favorită”, povestește Corina Botnaru, gimnastă la CNS Cetate Deva.
„Încercăm să încurajăm copii să vină înspre sport, indiferent că fac performanță. Pentru că mai întâi trebuie să începi de undeva, de la bază, de la hobby, de la plăcere, socializare, să vii să vezi ce se întâmplă și apoi, printr-o selecție să ajungi să faci sport de performanță”, explică Gina Gogean.
Colegiul Național Cetate Deva rămâne una dintre pepinierele gimnasticii românești, chiar și după mutarea lotului olimpic de aici. Pe lângă grupele proprii, instituția deveană a devenit la începutul acestei luni gazda lotului de junioare al României.
Cinci antrenori, 14 gimnaste
14 gimnaste care visează la medaliile olimpice se pregătesc într-o sală care ar putea fi transformată în obiectiv turistic.
Cinci antrenori care au format campioane olimpice pentru România pregătesc acum generația care aspiră la Rio 2016. Prin mâinile Lilianei Cosma au trecut Maria Olaru, Dan Sofronie, Sandra Izbașa și Andreea Răducanu. Acum e antrenor principal la lotul de junioare care se antrenează la Deva.
„Este format în urma unor verificări și în urma rezultatelor de anul trecut. Cuprinde copii cu vârste născute între 1998 - 2001, deci avem gimnaste pentru Olimpiada de la Rio, dar avem și gimnaste mai micuțe”, explică Liliana Cosma.
„Când m-am dus prima oară într-o sală degimnastică eram mică de vreo patru ani și nu aveam stare, așa că mama s-a hotărât să mă dea la o grădiniță cu program sportiv . acolo, antrenoarea a zis că am calități”, spune Olivia Câmpean, componentă a lotui național de junioare.
„Mi-a plăcut, m-am uitat prima oară la televizor și i-am spus mamei. M-a dus la gimnastică, am început să muncesc și am ajuns aici”, mărturisește Mălina Milea componentă a lotui național de junioare
„Copiii trec prin mâinile noastre, ajung acolo sus, dar în momentul în care și realizează și câștigă medalii este un sentiment de ... împlinire”, spune Liliana Cosma.
Iar fetițele care visează să le cânte imnul la Olimpiadă au mereu câte un imbold care le împinge spre performanță. Trec zilnic pe lângă trofee și imagini care au rămas în istorie. Pereții casei gimnastelor României vreme de 32 de ani sunt tapetați cu fotografii ale campioanelor olimpice.
„Noi în continuare credem că Deva oferă în continuare cele mai bune condiții și pentru prezența lotului de senioare”, explică Adrian Liga, director CNS Cetate Deva.
La poalele cetății Deva, 15 busturi din bronz străjuiesc sala în care s-au șlefuit 50 de medalii olimpice. Nadia, Ecaterina, Simona și celelalte colege le amintesc trecătorilor că, vreme de trei decenii, aici a fost capitala mondială a gimnasticii.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.