Gimnasta americană Jordan Chiles nu se lasă: a depus recurs la Curtea Supremă a Elveției pentru a-și recăpăta medalia de bronz de la JO

Data publicării:
Jordan Chiles
Jordan Chiles. Sursă foto: Profimedia

Jordan Chiles, gimnasta americană a cărei medalie de bronz la Jocurile Olimpice de luna trecută a fost retrasă din cauza unui detaliu tehnic, a depus luni un recurs la Curtea Supremă a Elveției, în efortul său continuu de a-și recupera locul al treilea și medalia râvnită, informează The Washington Post. Românca Ana Maria Bărbosu s-a clasat iniţial pe locul al treilea, cu 13,700 puncte, dar a fost retrogradată pe poziţia a patra după ce echipa SUA a depus o contestaţie la scurt timp după ce Chiles şi-a încheiat exerciţiul, ceea ce a dus la creşterea notei americancei de la 13,666 la 13,766, suficient pentru ca aceasta să urce de pe locul 5 pe 3 şi să o depăşească astfel pe reprezentanta ţării noastre.

După ce a primit inițial medalia de bronz în finala feminină la sol, medalia lui Chiles a fost revocată după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv, un organism mondial cu sediul în Elveția care soluționează litigiile sportive, a decis că o anchetă privind scorul lui Chiles în timpul probei - care i-a mărit nota cu o zecime și a dus-o pe locul al treilea - nu a fost făcută înainte de termenul limită de un minut. Rezultatele competiției au fost modificate retroactiv, iar Comitetul Internațional Olimpic a acordat medalia de bronz româncei Ana Barbosu.

România a adus cazul în faţa TAS, care a decis ca Chiles să primească nota iniţială, pe motiv că SUA a trimis contestaţia sa după termenul limită de un minut şi, în consecinţă, aceasta trebuie anulată.

Ulterior, Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a precizat că va respecta decizia TAS de acorda medalia de bronz Anei Bărbosu, iar CIO a anunţat la rândul său că acceptă "modificarea clasamentului de către FIG" şi va "realoca medalia de bronz" gimnastei române, ceea ce s-a întâmplat.

Ulterior, USA Gymnastics a informat că a trimis "o scrisoare şi dovezi video la Tribunalul de Arbitraj Sportiv care stabilesc în mod concludent că solicitarea antrenoarei Cecile Landi de a depune o contestaţie a fost făcută la 47 de secunde după publicarea notei".

Organismul american a declarat că solicită revizuirea hotărârii TAS şi acordarea medaliei de bronz gimnastei Jordan Chiles, pe baza noilor dovezi.

Oficialii americani au ridicat probleme procedurale cu privire la audierea care a condus la această decizie, calificând-o drept „grăbită”. TAS nu a notificat oficial USA Gymnastics cu privire la apelul României timp de câteva zile și nu a luat legătura cu Comitetul Olimpic și Paralimpic al SUA decât cu o zi înainte de audierea din 10 august - o întârziere care ar putea consolida speranțele lui Chiles de a face apel cu succes în fața instanței elvețiene.

La o zi după decizia TAS, USA Gymnastics a declarat că a prezentat instanței noi dovezi. USA Gymnastics susține că această înregistrare video nepublicată arată că Landi și-a exprimat verbal intenția de a acționa înainte de termenul limită. Dar USA Gymnastics a declarat că i s-a spus că TAS nu va reconsidera o hotărâre anterioară, forțând organismul de conducere să continue acțiunea în instanța elvețiană.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei