Pe cartea de vizită a Sibiului scrie, în primul rând, oraș cultural. Cu o pleiadă de muzee, printre care și celebrul Brukental, primul muzeu de pe teritoriul României, cu zeci de festivaluri și manifestări cultural artistice, Sibiul, într-adevăr, respiră cultură. Actorii, mai ales cei tineri, coboară de multe ori de pe secenele teatrelor și țin spectacole în cafenele și pe străzi.
Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”
Explozia culturală a avut loc mai ales după 2007
„Artiștii au fost răsfățați, au fost răsfățați în acel an, cu atât de multe evenimente. Cred că nici într-un vis, și nu exagerez aici, nu se-ntâmpla asta. A renăscut orașul și teatrul, în primul rând, a fost la mare înălțime pentru că până la urmă teatrul și Festivalul Internațional de teatru de la Sibiu au fost motorul acestei capitale culturale”, spune actorul Bogdan Sărățean.
Peste un milion de turiști pe an
Statutul de capitală culturală europeană a pus Sibiul odată pentru totdeauna pe harta mondială a turismului. După 2007, numărul celor care au vizitat acest oraș din inima Transilvaniei a crescut de peste cinci ori, depășind cifra de un milion de persoane pe an. Totodată, programul a însemnat și investiții de milioane de euro în infrastructura Sibiului.
„A însemnat un impuls pentru oraș, din toate punctele de vedere, atât din punct de vedere cultural ptc despre cultură este vorba în acest program, dar și din punct de vedere al infrastructurii, din punct de vedere economic, al vizibilității orașului, al dezvoltării în domeniul turistic”, explică Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Un oraș „foarte european”
An de an, tot mai mulți turiști din tot mai multe țări vin să vadă Sibiul, despre care spun că este „foarte european”.
Unul dintre locurile cele mai apreciate de turiștii români și străini care vin la Sibiu este Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Întins pe aproape o sută de hectare, complexul din Dumbrava Sibiului, este o miniatură a civilizației românești.
Complexul ASTRA din Sibiu este cel mai mare muzeu în aer liber din România. O plimbare pe aleile sale, pe jos sau cu trăsura, te poartă prin secole de tradiție românească. Un fel de muzeu al satului din Capitală, dar axat pe meșteșugurile românilor.
Sibiul se pregătește an de an pentru a le oferi celor care îi trec pragul experiențe la cele mai înalte standarde. În 2012 tema culturală a fost barocul, iar anul acesta toate manifestările cultural-artistice se vor desfășura sub deviza Sibiu Smart.