La o simplă privire se poate observa că agricultura a revenit cu mai multă putere, susținută de tehnologii avansate care îi ajută pe agricultori ca producția la hectar să fie si mai mare decât era în trecut.
Județul Ilfov mai are și aproape 21.000 de hectare de teren ocupate cu construcții și curți, adică așa-zisa zona de imbobiliare din care face parte și o fermă. Ferma Animalelor din Pantelimon. În Ilfov, lacurile sunt și ele motiv de afaceri: în jurul lacului din Pantelimon s-au împânzit construcțiile, iar la malul Lacului Cernica grădinile de vară sau locurile de pescuit.
Aici sunt restaurante cu tradiție, iar vizitatorii pot veni să ia masa pe malul apei. Tot aici pot fi organizate mese festive sau evenimente precum nunți, botezuri iar în curând, cei ce vor dori să fugă de ochii lumii și să facă plajă în mijlocul naturii vor putea veni la piscină. Mai mult, la doar câțiva kilometri de zona cu restaurante este Aventura Park, un loc de joacă pentru copii și adulți, asemănător cu cel pe care toți îl știu deja, de la Brașov.
Întreaga suprafaţă a judeţului Ilfov este de aproape 160.000 de hectare, din care puţin peste 100.000 sunt teren agricol. Este de înţeles atunci de ce în anii '90 se numea Sectorul Agricol Ilfov. În acea vreme, terenurile agricole de 107.000 de hectare, deci şi profiturile obţinute, se împărţeau între Ilfov şi Bucureşti. La 1 ianuarie 1998 însă, hectarele arabile erau deja împărţite: șapte au fost luate de Capitală, iar 100.000 au rămas ale Ilfovului.
În anii 2005-2009, piaţa imobiliară a căpătat un avânt fără precedent. Ilfovenii visau deja la sute de mii de euro din vânzarea de pământuri. Mulţi dintre bucureşteni au migrat la marginea Capitalei, iar pe terenurile cumpărate atunci, dezvoltatorii imobiliari încă mai construiesc blocuri şi case. Agricultura în acea perioadă, a fost pe jumătate uitată. Însă ilfovenii şi-au amintit repede de ea.
„Odată cu venirea crizei, agricultura la nivel de județ și-a revenit. Și și-a revenit foarte bine. Vreau să spun că anul ăsta au fost și condiții climatice foarte bune și avem și producții mari. Dacă o să mergeți prin Ilfov, o să observați că sunt suprafețe foarte mari cultivate”, spune Gina Curea, director executiv al Direcției pentru Agricultură Ilfov.
Aşa se face că, din totalul terenurilor agricole, cele arabile au reînceput să fie lucrate în proporţie de 85%. Inclusiv cele cu vii şi livezi au fost recuperate.
Dintre marile culturi, în Ilfov sunt 12.000 de hectare cultivate cu grâu, 15.000 cu porumb, 11.000 cu floarea soarelui și 4.000 cu orz. În condițiile în care în acest an, de pe un hectar s-au obținut 4.200 de kilograme de grâu, 7.000 de porumb, 3.500 la floarea soarelui și 4.400 la orz, rezultă, numai de pe aceste culturi, un venit de 34.710.000 de euro.
Şi dacă unii fac agricultură la nivel mare, alţii aleg să transforme creşterea animalelor în divertisment. Întinsă pe două hectare, Ferma Animalelor din comuna Pantelimon are toate vieţuitoarele care cresc în mod normal pe lângă casa omului. Ideea a venit de la fetiţele proprietarilor, iar modelul l-au luat din străinătate.
„În Anglia există mai mult de 400 de astfel de ferme. Noi suntem primii care am deschis în România așa ceva. Am pornit în plină criza economică, în 2009”, spune Andreea Manea, proprietarul fermei.
A pornit cu doar câteva animale, iar acum are în total câteva sute: de la ponei, cai, bivoli, vaci, struţi, iepuri, capre sau măgăruşi, până la raţe, gâşte sau găini. Locul este şi un spaţiu educativ eficient.
În timpul „săptămânii altfel” din programa școlară, au trecut pe la fermă 5.000 de copii. În zilele obișnuite vin aici cam 200, iar in fiecare weekend grădinile se umplu de peste 2.500 de vizitatori. O afacere prosperă, dar care se întreține cu foarte multă muncă.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.