Râmnicu Valcea a ajuns cel mai cunoscut oraș românesc, dupa ancheta jurnaliștilor de la „Le Monde”, care l-au denumit centrul mondial al criminalității informatice. Fieful hackerilor este localizat în cartierul Ostroveni, un loc obițnuit cu descinderile Poliției și vizitele jurnaliștilor.
„Hackerville” i-a spus însă un alt jurnalist, american, care în 2011 a publicat pentru prima oara un articol legat de Râmnicu Valcea și hackerii săi. Toate cazurile în care aceștia au fost implicați au însemnat prejudicii uriașe, unele chiar de ordinul zecilor de milioane de dolari.
Noua ocupație a vâlcenilor a început să se vadă în nivelul de trai. Majoritatea proveneau dintr-un cartier mărginaș al orașului, Ostroveni, în care trăiau familii de condiție modestă.
Peste noapte au apărut mașinile scumpe, tineri îmbrăcați în haine de firmă și care cheltuiau sume exorbitante pe concedii și distracție.Totul mergea ca pe roate.
Începând cu 2008, descinderile în cazuri de criminalitate informatică au curs pe bandă rulantă. „Până în cursul anului 2010 s-a inregistrat o creștere accentuată din cauza adaptării continue a modului de operare, în ideea de ascundere a provenienței banilor, prin folosirea unor rețele de săgeți din străinătate. Dupa acest an s-a înregistrat o ușoară descreștere”, a spus un polițist.
Procurorii și polițiștii au dus după gratii aproape toată floarea hackerilor din Vâlcea. Majoritatea au ieșit însă după o scurtă perioada de arest preventiv și își așteaptă în libertate sentința.
„Pe rolul Tribunalului Vâlcea s-au înregistrat mai multe cauze având ca obiect infracţiuni informatice. În anul 2012 au fost înregistrate cinci dosare penale cu acest obiect. În prezent, mai avem pe rolul instanţei un singur dosar penal cu acest obiect, este vorba de un dosar în care sunt 268 de părţi vătămate, toate din afară ţării, din UE şi sunt 20 de inculpaţi”, spune Cristina Lungu, purtător de cuvânt al Tribunalului Vâlcea
Hackerii, în vizorul FBI și al CIA
„Metodele folosite de hakerii din Râmnicu Vâlcea nu sunt extraordinar de complicate. Nu sunt întodeauna cele mai inovative. Nu au acea sclipire de geniu de genialitate pe care o au în general hakerii adevărăţi.„Ei fac lucruri care pot fi foarte uşor învăţaţe pe internet sau pur şI simplu copiate de la unul la celălalt”, spune Liviu Arsene, specialist securitate IŢ.
Comisia Europeană a depistat câteva date interesante despre criminalitatea informatică. Potrivit statisticilor, un milion de oameni devin victime ale criminalităţîi informatice în fiecare zi, iar costul criminalităţîi cibernetice ar putea ajunge la un total de 388 de miliarde de dolari în întreaga lume. Un miliard de dolari din valoare o reprezintă atacurile cibernetice ale românilor împotriva amercanilor în fiecare an.
Aşa că FBI-ul, CIA-ul şi Secret Service au trecut şi ei la treabă. Chiar şi aşa, lucrurile se mişcă foarte greu. Cei 23 de inculpaţi din cazul Malware au primit o sentinţă abia în urmă cu 2 luni.
„Cel mai de anvergură dosar cu acest subiect a fost înregistrat în 2009 şi soluţionat în 2013. În acest dosar au fost 91 de părţi vătămate din străinătate, 22 de inculpaţi s-a pronunţat soluţia de condamnare pentru toţi. S-au aplicat pedepse între 1 şi 5 ani”, adaugă Cristina Lungu, purtător de cuvânt al Tribunalului Vâlcea.
A durat deci cinci ani ca magistraţii să ia o decizie, timp în care inculpaţii au fost liberi. În mai se va judeca recursul la Curtea de Apel Piteşti.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.