Legendele și-au găsit loc în inima secuilor, care puțin mai sus de Covasna plasează și Valea Zânelor, plină de farmec și de comori ascunse. Iar numărul impresionant de castele și păduri din județ pare o dovadă în plus că în toate poveștile există un sâmbure de adevăr.
Și pentru că nu se poate poveste fără personaje negative, sălașul lor este chiar în centrul orașului, în Vulcanul Balta Dracului, o erupție de noroi și gaze folosită pentru prima oară ca bază de tratament.
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
Orașul Covasna este cunoscut și ca „Staţiunea celor 1.000 de izvoare". Turismul balnear s-a dezvoltat intens pe seama resurselor hidrominerale terapeutice, la fel ca și la Băile Șugaș, stațiunea Balvanyos sau Malnaș Băi. De altfel, 40% din apa minerală îmbuteliată provine din Ţinutul Secuiesc. Această regiune este rezerva naturală de apă minerală a Europei.
Dacă vă plac kürtős kalács și pâinea de casă cu cartofi, Covasna e locul unde trebuie să ajungeți. Cartoful este cel mai important produs agricol al Ţinutului Secuiesc, iar bucatele preparate aici n-au egal în toată țara. Atmosfera festivă se completează armonios cu tradiţiile, păstrate cu grijă în poezia şi arta populară.
Reședința de judeţ este Sfântu Gheorghe, unul dintre cele mai vechi orașe din secuime, dar şi cel mai mare cu majoritate maghiară din Transilvania.
Declarat rezervație istorica și de arhitectura, Târgu Secuiesc este cel de-al doilea municipiu al județului și a fost inclus în patrimoniul construit al României. În cladirea care gazduia primaria în 1907 este amenajat azi Muzeul Breslelor, dovada a priceperii și meșteșugului local. Aici este expusă renumita colecție a păpușilor Zsuzsi și Andris, îmbrăcate în haine populare specifice regiunilor țării noastre. Frumusețea locurilor și apropierea Lacului Sfânta Ana și de Baile Bálványos atrag mulți turiști în fiecare anotimp al anului.
Baraolt, fost oraș minier dezvoltat datorită exploatării rezervelor de carbune, este ridicat pe o așezare locuită încă din epoca bronzului. Un schelet de mamut vechi de trei milioane de ani, descoperit în mina de lignit de la Racoșul de Sus, este expus în Muzeul Depresiunii Baraolt și a devenit centrul de interes al zonei.
Orașul Întorsura Buzaului este situat pe drumul care leaga Braoovul de Buzau, într-o depresiune ce dă impresia de cetate medievala, strajuită de Clabucetele Întorsurii, Munții Buzăului, Munții Tătarul Mare și Tătarul Mic și de masivul Ciucao.
Județul se laudă cu un monument intrat în patrimoniul UNESCO - vechea biserică romano-catolică din satul Ghelința, care a devenit parte a moștenirii culturale globale datorită frescelor ce înfățișează scene ale legendei Sfântului Ladislau, datând din 1330-1340.
Unicitatea județului Covasna este data și de un monument tehnic inedit - linia de cale ferată pe plan înclinat de la Comandău, unde pentru mișcarea vagoanelor încarcate cu lemn era folosita forța gravitaționala. Mocanița este un punct de atractie inedit în zona Covasna; ultima cursa pe linia îngusta a avut loc în 1999, dar se încearcă repunerea ei în funcțiune. Vă vom invita la o plimbare în curând!