Sanda Nicola și Cosmin Prelipceanu au fost prezenți la Cluj, respectiv Bihor, unde au discutat cu autoritățile locale despre avantajele care ar recomanda cele două județe pentru viitoarea capitală de regiune.
În studioul de la București, un juriu format din specialiști a notat Clujul și Bihorul la capitolele „specific local”, „economie” și „calitatea vieții”.
Emil Boc și „bugetul participativ”. Ce rol au cetățenii
Primarul Clujului, Emil Boc, a explicat la Digi24 în ce constă „bugetul participativ”. Este vorba despre un proiect-pilot pentru un cartier al orașului care, dacă va avea succes, va fi extins, a spus Emil Boc.
„Se alocă o sumă de bani, să spunem două milioane de euro, unui cartier și oamenii de acolo sunt invitați, prin dezbateri publice, să stabilească modul în care se vor cheltui acei bani. De la o stradă sau un cinematograf, de la un spațiu de joacă sau un spațiu verde, de la reabilitare termică până la un alt obiectiv de interes public, ei decid pe ce se cheltuiesc banii”, a explicat Emil Boc.
„Ca procedură, prima dată se discută cu cetățenii din cartier, se formulează propuneri de proiecte, primăria le formalizează în termeni scriși, se întoarce în comunitate și le dezbate. Acelea care întrunesc sufragiile majorității sunt transformate în proiecte de hotărâri ale consilului local și incluse în bugetul pentru 2014”, a adăugat primarul Clujului.
Emil Boc a afirmat că brandul local de care se simte cel mai atașat este „universitatea, dar nu o universitate anume”. „Fără cele 12 universități publice și private, fără cei 100.000 de studenți pe care Clujul îi are, orașul nu ar avea avantajele competitive regionale din acest moment”, a adăugat primarul.
Clujenii câștigă la capitolul „specific local”
Juriul din această seară este format din Radu Limpede, analist economic, Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, și Dumitru Borțun, profesor la SNSPA.
Cei trei jurați au dat, pentru „specific local”, trei note de zece Clujului și trei note de opt Bihorului.
Atuurile Clujului menționate de juriul de la București au fost organizarea TIFF și Universitatea Babeș-Bolyai.
Egalitate la capitolul „economie”
Clujul și Bihorul au fost declarate egale din punct de vedere economic de juriul prezent în studioul de la București. Radu Limpede a acordat nota maximă ambelor județe. „Au atras investitori străini care exportă masiv, există și foarte mulți antreprenori români și aici Bihorul este campion. Dacă România ar avea numai astfel de județe, nu am fi Germania, dar am fi peste Cehia și Portugalia”, a precizat analistul economic.
Atât Nicușor Dan cât și profesorul Dumitru Borțun au dat nota 9 pentru Cluj și Bihor.
Clujul câștigă la limită la „calitatea vieții”
Clujul a câștigat în fața Bihorului cu un singur punct la capitolul „calitatea vieții”. Profesorul Dumitru Borțun și Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul” au acordat nota 9 ambelor județe, în timp ce analistul economic Radu Limpede a dat nota 9 pentru Cluj și 8 pentru Bihor.
Vulturul Negru, istorie renăscută din praf
Palatul Vulturul Negru, din Oradea, are 105 ani. O aripă consistentă a acestuia a fost renovată, iar cei care au restaurat clădirea spun că a fost nevoie doar să dea la o parte toate intervențiile pe care tot felul de oameni le-au făcut Palatului. Acum, este o formă foarte apropiată de cea din 1908, atunci când era inaugurat Palatul Vulturul Negru.
Urmăriți un reportaj despre istoria palatului Vulturul Negru și despre cum a fost el reconstruit!
Oradea, un oraș atractiv pentru investitori
Oradea este „un oraș cu un farmec aparte, un oraș cosmopolit”, dar și unul care îi atrage pe investitori, a spus viceprimarul municipiului, Mircea Mălan.
„Începând cu 2008, s-au amenajat în Oradea două parcuri industriale de 140 de hectare și au venit investitori importanți în această zonă, creându-se practic 4.000 de locuri de muncă”, a precizat viceprimarul Oradei.
„Important pentru acest oraș este să creăm un învățământ tehnologic, care să poată oferi mediului de afaceri din zonă și investitorilor care vin aici forță de muncă bine calificată”, a adăugat Mircea Mălan.
În categoria „Raport de țară” puteți citi toate articolele despre Cluj și Bihor.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.