După un an în care aţi văzut cum arată Digi 24, vrem să aflăm împreună cum arată România. Nu România ştirilor de ultimă oră, nu cea din comunicatele de presă, nici măcar cea din statisticile oficiale. Vrem să descoperim împreună acel colţ al României care pentru fiecare dintre noi înseamnă acasă, comunităţile locale, oamenii pentru care întotdeauna au vorbit alţii.
Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”
De la 1 martie, timp de o jumătate de an, caravana Digi24 porneşte la drum. Săptămână de săptămână, punem faţă în faţă câte două judeţe ale ţării: cu şoselele, cu şcolile, cu spitalele sau cu poveştile lor de succes. În fiecare zi, descoperim împreună o parte din România şi evaluăm performanţele locale în toate domeniile.
Citeşte:
Judeţele României în RAPORTUL DE ŢARĂ DIGI24
Pe malul stâng al Dunării, la mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti, începe judeţul Călăraşi, patria sturionilor, a domeniilor întinse de vânătoare şi a câmpurilor nesfârşite numai bune pentru agricultură.
Călăraşi, capitala judeţului, este şi urbea natală a actorului Ştefan Bănică senior. Casa în care a copilărit este încă în picioare, aproape neschimbată. Poţi chiar să găseşti pe cineva care să îşi mai amintească de acele vremuri.
„Eram cel mai bun prieten, ne jucam toată ziua cu el. Era băiat ca lumea”, povesteşte Stere Culceru.
În oraş se discută aprins despre regionalizare. Călăraşiul are o mare ambiţie: să devină capitala Regiunii Sud Muntenia. Pentru asta se bate cu Ploieştiul şi are argumente serioase.
Grădina Zoologică din Călăraşi este printre cele mai mari din ţară şi singura care reproduce în captivitate tigrul siberian, struţul emu şi jaguarul. Multe exemplare au ajuns la circul Globus. Cele rămase sunt însă la fel de prietenoase.
Dacă pentru multe motive românii trec Dunărea cu bacul ca să ajungă în Silistra, Grădina Zoologică este un motiv pentru care vin bulgarii în România.
Judeţul Călăraşi are, de altfel, mulţi vizitatori străini. Zona este renumită nu doar pentru pescuit, ci şi pentru vânătoare. Vin italieni, spanioli, francezi şi nemţi. Pădurile Călăraşiului ascund vânat de toate felurile: mistreţ, şacal şi vulpe.
În inima pădurii ajungi cu tractorul, unde se găseşte tot ce trebuie. Băncuţe, o masă şi sobă pe deasupra. Poteca din pădure e linia de vânătoare, pe care vânătorii se aşează la o distanţă de 50 de metri unul de celălalt. Stau cu toţii îndreptaţi în aceeaşi direcţie, într-o aşteptare lungă, iar frigul şi ploaia pătrund în oase. Vânătorii nu au voie să se mişte sau să scoată vreun sunet.
Vulpea şi şacalul sunt greu de prins în bătaia puştii, dar oricum, toată lumea aşteaptă mistreţii. Iar dacă vânătoarea se încheie fără trofee, nu se plânge nimeni.