Reţeta a fost preluată de sătmărence de la vecinii de peste graniţa, în urmă cu sute de ani, iar acum nu există restaurant în care să nu găseşti acest sortiment de mâncare.
Bucătării au venit cu o inovaţie: bob gulaş servit în pâine de casă. Chifla este scobită şi umplută cu ciorbă de legume cu carne şi fasole, apoi pusă pe masa clienţilor.
„Există un specific, dar specificul respectiv provine din tradiţiile tuturor naţionalităţilor care locuiesc în Satu Mare, pentru că am preluat multe din tradiţiile din Ungaria, multe din tradiţiile saşilor care locuiesc aici”, spune Aurel Răcăuțeanu, managerul unui restaurant din Satu Mare.
Tradiţia românească se mai păstrează doar în unele sate din judeţul Satu Mare. Aici, gospodinele au dus mai departe reţeta unei mămăligi la ceaun bine gătită, cu brânză şi cârnaţi. O astfel de mâncare am găsit în familia lui Grigore Dobraș, în comună Halmeu.
Mămăliga are un gust aparte pentru că reţeta este una aparte. Până când mălaiul ajunge să fiarbă în ceaun, porumbul din care este făcut are parte de tratamente speciale.
„Îl uscăm în cuptorul de făcut pâine de două ori şi după aceea mergem cu el la moară de piatră şi ajunge în faza asta. Asta înseamnă o mămăligă bună şi sănătoasă", explică Grigore Dobraș, fermier din comună Halmeu.
Mămăliga nu este servită oricum, ci cu brânză de oaie ori de vacă şi cu cârnaţi, toate făcute în gospodărie.
Se mănâncă sănătos în judeţul Satu Mare, mai ales la sate. Mare parte dintre localnici cresc animale şi fac pâinea în casă după reţete păstrate de la bunici.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.