Din cele 13.000 de peșteri de pe teritoriul României, 3.500 se află în județul Bihor. Dintre acestea doar opt sunt amenajate astfel încât să poată fi vizitate de turiști.
Valea Sighiștelului este unică în România, pentru că pe o distanță de aproximativ zece kilometri există aproape 200 de peșteri. Păcat însă că nu sunt accesibile turiștilor ci doar specialiștilor, iar administrația locală caută acum fonduri pentru amenajarea acestei zone.
„Peșterile, din punct de vedere turistic, prezintă o bogăție enormă pentru comunitățile locale, care, din nefericire, la noi nu sunt valorificate la adevărata lor valoare”, afirmă Moise Iagăr, președintele Asociației Peșterilor Turistice din România.
Cea mai vizitată peșteră din România este cea a Urșilor, din localitatea Chișcău. Galeriile au fost descoperite accidental în toamna anului 1975 în urma unei dinamitări a carierei de marmură din zonă. Cinci ani mai târziu a fost deschisă turiștilor, care pot admira urme și fosile ale ursului de cavernă, care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Din cei 1.500 de metri doar 488 sunt accesibili turiștilor.
„Este importantă pentru că este cea mai vizitată din România, impresionează prin diversitatea și densitatea formațiunilor și prin oasele de urs”, spune Marius Miheș, ghid turistic.
O altă peșteră celebră din Bihor este peștera Farcu, din localitatea Roșia, o galerie specială cu cristale de peșteră. Doar trei astfel de caverne mai există în toată lumea.
„Peștera e vizitabilă de anul trecut, chiar acum avem un an de vizitare, este o peșteră deosebită prin prisma bogăției de formațiuni, așa numitele cristale de peșteră, care sunt întâlnite peste tot, în special în tavanul galeriei”, spune Tudor Rus, directorul tehnic al peșterii Farcu.
După ce au admirat cristalele din peștera Farcu, amatorii de senzații tari pot încerca tiroliana. O tură costă zece lei iar senzația este unică.
Aproape toate peșterile din Bihor sunt concentrate în Parcul Natural Apuseni și pentru că se află într-o arie protejată, multe dintre ele nu pot fi amenajate și deschise turiștilor.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.