200 de pacienţi ajung în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare în fiecare zi şi nu este vorba doar despre maramureşeni, ci şi români din judeţele învecinate pentru că pentru spitalul este unul regional.
În total, în judeţul Maramureş, pentru o populaţie de 461.000 de locuitori sunt 13 spitale din care opt sunt publice, iar restul private. Sunt 2552 de paturi în spitale, 164 de farmacii şi 230 de medici de familie.
Într-o Românie în care problema banilor este la fiecare colţ de stradă, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare găsim exemplul unui model economic rar întâlnit.
„Am început la 1 aprilie cu nişte majorări pe partea medicală am continuat cu 1 iunie la partea de personal mediu, cu asitentii medicali, şi începând cu 1 octombrie vom creşte la celelalte categorii profesionale care lucrează în spital”, a declarat Sorina Pintea - managerul Spitalului Judeţean Baia Mare.
„Nu putem să plătim cu 4.000 -5.000 de euro un medic în România, în schimb în Spitalul Judeţean din Baia Mare putem să-l plătim cu 1000-1500 de euro”, a afirmat Gabriel Zetea - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Per ansamblu, creşterea fondului de salarii este de 20 la sută, ceea ce înseamnă că lunar spitalul judeţean beneficiază mai mult cu 10 miliarde de lei.
A reuşit să atragă chiar şi fonduri europene: din 2010 spitalul este în reabilitare, cu un buget din fonduri structurale de 12 milioane de euro, peste care se suprapune un proiect de modernizare finanţat de consiliul judeţean de 140 de miliarde de lei vechi. În urmă cu două săptămâni s-a deschis aici şi o unitate de primiri urgenţe la standarde europene, de care au fost impresionate toate autorităţile de la centru.
S-au investit în ea 28 de miliarde de lei, bani de la Ministerul Sănătăţii şi 22 de miliarde din veniturile proprii ale spitalului. Însă judeţul Maramureş are un specific aparte dat de istoricul ocupaţiilor care şi-au pus amprenta iremediabil pe sănătatea locuitorilor de aici. Mai exact, mineritul, industria metalurgică şi cea forestieră i-au lăsat pe maramureşeni cu boli pulmonare şi cancere care continuă să apară în zonele care au fost cel mai mult poluate. Numai din 2010 până acum numărul bolnavilor de cancer a crescut cu 23 la sută.
„Avem o secţie de boli profesionale care are 35 de paturi şi care tratează sechelele acestor munci desfăşurate de oamenii din judeţul Maramureş. Secţia este la capacitate, înseamnă că bolile profesionale există, şi le tratăm”, a mărturisit Sorina Pintea - managerul Spitalului Judeţean Baia Mare.
Comasările spitalelor, din 2010 nu au ocolit nici judeţul Maramureş unde două unităţi sanitare au fost închise, unul din Baia Sprie şi altul din Șomcuta Mare. Însă lacătul pus pe spitalul din Şomcuţa a fost o mare greşeală şi nu a ajutat deloc economia în domeniul sanitar, ba dimpotrivă, spun medicii care au fost asaltaţi de bolnavii în stare cronică ajunşi la Spitalul Judeţean. Cei 40.000 de locuitori de aici aşteaptă zi de zi să li se redeschidă spitalul.
Din cauza problemelor de sănătate acute din aceată zona, activitatea medicală ar putea să-şi reia cursul în maxim o lună.
„În momentul de faţă el se întinde pe o suprafaţă de patru hectare. Spitalul ocupă locul, dacă va puteţi imagina, unei foste cazarme germane din al doilea război mondial, deci e întins pe vreo patru hectare”, a afirmat Deghid Viorel - preşedintele CAS Maramureş.
Este nerentabil, spun reprezentanţii de la centru aşa că trebuie găsite soluţii care de trei ani întârzie să apară.
„Unirea celor două spitale care se află în acea parte de nord a judeţului, spitalul Borşa şi Vişeu. Borşa este sub subordinea Ministerului Sănătăţii, spitalul Vişeu aparţine de autoritatea publică locală”, a declarat Rareş Pop - directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.
Cu alte cuvinte, soluţii ar fi, dar de trei ani se fac doar discuţii, iar din cauza birocraţiei şi a dezinteresului autorităţilor, peste 100.000 de locuitori care depind de spitalul din Vişeu ar putea rămâne fără instituţia care ar trebui să îi trateze şi pentru care plătesc de zeci de ani asigurări de sănătate. În scurt timp, în judeţul Maramureş vor fi puncte de aterizare pentru elicopterele SMURD în spitalul de la Borşa, Spitalul Vişeu, cel din Sighet şi din Comuna Farcasa.
Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24
Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.