Radu Gologan este de părere că elevii olimpici trebuie să beneficieze de tot ce au nevoie, pentru că reprezintă imaginea țării. În schimb, România este, de fapt, concentrată asupra elevilor slabi și a rezultatelor proaste.
„Trebuie să ne gândim în permanenţă ca acestor copii să le oferim totul pentru că oricând vor trebui să fie un lobby pentru România şi să dea o imagine bună României. […] Aceşti copii sunt reprezentanţii României şi sunt, de fapt, cei care au făcut cel mai mare lobby României în ultimii 20 de ani în străinătate. Cei rămăşi în ţară în mare parte lucrează în domenii de înaltă tehnologie. Din păcate, nu au un cuvânt de spus în viaţa cetăţii, pentru că viaţa cetăţii e ocupată de acea categorie care e prost educată în mare parte”, a mărturisit profesorul.
Profesorul a apreciat sprijinul pe care l-a acordat Ministerul Educației copiilor, însă a mărturisit că politicienii pot urmări să ajute elevii olimpici doar pentru propria lor imagine.
„Marea majoritate a acestor copii provin din școli în care încă se face treabă ca lumea, adică după standardele obişnuite ale unei şcoli. Ministerul Educației, de când mă ocup eu de olimpiade, pot să spun că a fost un partener serior. Sigur că uneori intervine şi aspectul acesta care dă bine să ai, ca politician, în jur nişte rezultate excepţionale internaţionale”, a afirmat acesta.
Profesorul s-a arătat îngrijorat de procentajul de 60% eșec la Bacalaureat, subliniind că aceștia sunt elevii care nu fac școală de loc.
Din punctul său de vedere, problemele sistemului de învățământ au început să apară în anii '90: „harababura de dupa '90, salarizarea profesorilor, dezinteresul scolii uneori, lipsa profesorilor, inclusiv acele note care conteaza la examenele de capacitate”.
Ca soluție, coordonatorul lotului olimpic de matematică a propus modelul american, care presupune ca orice elev să plece din școală cu minimum necesar.
„Minimul necesar e să ştii să întrebi, să răspunzi şi să înţelegi. Trebuie să avem şi un segment în care să pregătim excelenţa pentru că trebuie să acordăm acest lucru, dar marea masă a copiilor trebuie să fie educaţi ca să fie executanţi perfecţi în domeniile în care se pregătesc”, a afirmat Radu Gologan.