„Monseniorul Ghika discuta în limba franceză cu tinerii bucureşteni pe care îi aborda. Discuţiile erau intelectuale, nu-i obliga să facă un Dumnezeu dintr-o direcţie sau alta. Pe mulţi i-a scos din obnubilarea mediocră a anilor '50 prin această verticalitate. Este un creştin universal prin această atitudine excepţională”, este de părere Părintele Profesor Constantin Necula.
„E o bucurie, şi în aceeaşi vreme este o responsabilizare. Nu este nici primul, nici ultimul dintre martirii neamului românesc. Înainte cu mult de a exista monseniorul Ghika în calendarul catolic au existat sute de astfel de monseniori sufleteşti în calendarul Bisericii Ortodoxe care nu se rupe de cel catolic în ceea ce priveşte neamul românesc, dar vizează altă dimensiune a spiritului ortodox”, a comentat profesorul.
Acesta a demonstrat utilitatea Catedralei Neamului, dând exemplul amenajării pavilionului expozițional de la Romexpo pentru slujba de beatificare a monseniorului.
„Azi se dovedeşte că putem converti pavilioane expoziţionale în biserici şi se dovedeşte că atunci când Bucureştiul are de manifestat ceva către lumea occidentală are nevoie de spaţii liturgice încăpătoare, aviz celor care nu pricep de ce poate fi construită o catedrală a mântuirii neamului”, a spus acesta.
Întrebat fiind dacă se vor canoniza martirii bisericii ortodoxe din temnițele comuniste, Constantin Necula a răspuns: „Biserica Ortodoxă, din '90 încoace, tot pomeneşte în fiecare liturghie mijlocirea acestor martiri. În general e foarte bine să gândim asupra lucrurilor pentru a nu crea divergenţe, mai cu seamă cu societatea civilă. Nu putem face abstracţie de faptul că în continuare dicteuri din afara bisericii ortodoxe sau catolice dictează unor conştiinţe locale, şi nu bisericii i se cuvine arătarea degetului, ci aceloraşi principi ai principiilor neocomuniste care de foarte multe ori cântă la alte mese decât la acea a poporului român, care trebuie îmbunătăţită substanţial şi cu pomenirea sfinţilor”.
„E bine să fim atenţi la acest fenomen pentru a nu lasă politicul să retragă cetăţenia de onoare a raiului celor cărora pe care noi avem încă impertinenţa de a-i consideră vinovaţi faţă de un curent sau altul al politicii internaţionale”, a mai adăugat acesta.
Profesorul a povestit că i-a îndemnat pe studenții săi să citească materiale despre monseniorul Vladimir Ghika, explicându-le că este unul dintre marii cateheți ai bisericii.
„Am început să le vorbesc studenţilor mei despre beatificarea monseniorului Ghika de când a fost pomenit prima dată. I-am rugat să citească unul dintre materiale şi să înţeleagă că este unul dintre marii cateheți ai bisericii. Folosindu-i pe tineri ca să văd feedback-ul, le-am prezentat filmul despre scrisorile dintre monsenior şi fratele sau şi am văzut că s-au emoţionat”, a mai spus acesta.