Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat numele viitorului premier. Alegerea sa este Édouard Philippe, politician conservator, membru al formaţiunii de dreapta Republicanii şi actual primar al localităţii Le Havre.
Edouard Philippe, în vârstă de 46 de ani, a ţinut pe parcursul campaniei electorale pentru prezidenţiale o rubrică în celebrul cotidian Liberation în care nu s-a sfiit să îl critice pe cel care acum îi va fi şef. Spunea Edouard Phillipe despre Emmanuel Macron că este un bancher tehnocrat care nu îşi asumă nimic, dar promite totul. Iată-l acum desemnat să formeze guvernul sub administraţia celui care până deunăzi îl critica. El are la dispoziţie 48 de ore să îşi anunţe echipa alături de care ar trebui să ţină prima şedinţă de guvern miercuri.
De ce l-a ales Macron premier pe Edouard Philippe?
Numele lui Edouard Philippe pentru postul de premier era vehiculat de presa franceză încă de săptămâna trecută. Oricât ar părea de paradoxal, președintele Macron, care ține mai aproape de o ideologie de centru-stânga, a avut motivele lui să-l numească premier pe un om politic cu viziuni aparent opuse.
Ce-l recomandă pe Edouard Philippe? În primul rând tinerețea, scria săptămâna trecută Ouest-France. La 46 de ani, deputatul-primar din Le Havre este doar cu puțin mai în vârstă decât președintele Macron. Născut la Rouen, cu părinți profesori de franceză, Édouard Philippe face parte din acea generație care aspiră la responsabilități guvernamentale. „Dacă are răbdare, într-o zi va deveni ministru”, spunea, în octombrie anul trecut, mentorul său politic, Alain Juppé, în timpul unei vizite în portul Le Havre.
Iată, a sosit timpul ca acest politician puțin cunoscut marelui public, fan declarat al Dire Straits și al lui Bruce Springsteen, să ajungă la Matignon.
În al doilea rând, alegându-l pe Édouard Philippe ca premier, președintele dă o nouă lovitură politică. Primarul din Le Havre este moștenitorul politic, pe deplin fidel, al fostului premier de dreapta Alain Juppé. Acesta a vrut să ajungă președinte anul acesta, numai că a pierdut alegerile interne din partid, în noiembrie anul trecut, în profitul lui Francois Fillon.
În Le Havre, unde a ajuns primar în 2010, Philippe a fost reales apoi din primul tur în 2014. A făcut o politică de centru-dreapta, punând mare accent pe cultură. Primarul a schimbat fața vechilor cartiere ale orașului considerat până mai deunăzi un bastion comunist, a adus oameni cu studii la Științe Politice și marionetele de la Royal de Luxe.
Rigoarea este o valoare la care Édouard Philippe ține foarte mult și a impus-o și colaboratorilor săi. De altfel, este ceea ce l-a făcut să se distanțeze de campania lui François Fillon - au făcut-o și alți susținători de-ai lui Juppe - atunci când republicanul și-a menținut candidatura la prezidențiale, în ciuda faptului că era cercetat penal.
Apropiații îl descriu ca fiind genul de persoană „workaholică”. Dă importanță la fel de mare oricărui lucru de care se ocupă. „Un animal politic, care nu pretinde niciodată că știe totul și care știe să-și țină gura”, spun alți politicieni care l-au cunoscut. Alții îi admiră inteligența și elocvența.
În 2002, când Alain Juppé a format noul partid UMP, l-a numit pe Edouard Philippe, pe atunci în vârstă de 31 de ani, secretar general. Timp de doi ani, Édouard Philippe va învăța ce înseamnă rodajul aparatului politic la scară mare. O experiență pe care o va fructifica în două cărți, scrise alături de un confrate politic, și el un „bebe Juppé”, Gilles Boyer.
Când călătorește cu trenul, Édouard Philippe scrie cu frenezie. Nu SMS-uri, ci romane. Citește mult și își menține vechile reflexe de avocat când pregătește un discurs sau răspunde jurnaliștilor. „Când eram mic, în drum spre școală, îmi imaginam răspunsuri pe care le-aș da jurnaliștilor”, a povestit el odată.
În ceea ce privește viața sa privată, Édouard Philippe păstrează discreția. Este căsătorit, tată a trei copii. Soția, Edith, este profesoară la Science-Po. Se mai știe despre el că e amator de Coca-Cola, că are o pasiune pentru butoni și se teme de rechini. E pasionat de box și merge la sală pentru asta. Antrenorul îi apreciază rezistența fizică, dorința de autodepășire și tehnica bună. Poate boxul îl va ajuta să reziste în lumea politică „mare”, acolo unde se pune întotdeauna problema de atac și apărare.
În ciuda acestui CV compatibil până la un punct cu cel al președintelui Macron, Edouard Philippe nu a deținut niciodată vreo funcție guvernamentală și nici nu este foarte cunoscut în rândul marelui public francez. Pentru un post de prim-ministru ar putea fi un handicap. Dar și un atu. Un profil discret, care să stea în umbra președintelui.
E oare profilul ideal pentru a rezista în „infernul de la Matignon”? se întreabă jurnaliștii francezi. Rămâne de văzut.