Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi, referitor la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul ar fi controlat de omul de afaceri George Soros, că nu prea are „energie şi timp” ca să combată „astfel de prostii”, scrie Agerpres. Potrivit lui Cioloş, Soros a finanţat şi organizaţii neguvernamentale apropiate de PSD şi de alte partide.
„Soros, din câte ştiu şi eu, din spaţiul public, e o persoană care şi-a făcut averea inclusiv din speculaţii pe bursă sau speculaţii financiare, care a finanţat anumite organizaţii neguvernamentale în mai multe ţări din Europa de Est şi inclusiv organizaţii neguvernamentale (...) care lucrează cu PSD sau apropiate de PSD sau (...) de alte partide”, a mai spus Cioloş.
Cioloş a spus că a adus în Guvern anumiţi reprezentaţi ai societăţii civile care nu erau sub controlul unor partide politice şi s-a încercat să se pună „o conotaţie negativă” prin asocierea acestora cu Soros.
„Organizaţii neguvernamentale egal susţinere Soros, deci Guvernul acesta e controlat de Soros sau e controlat din afară. S-a spus chiar că e (...) controlat de Comisia Europeană sau de mai ştiu eu cine, pentru că oamenii aceştia au venit şi au decis să lucreze aici. Nu prea am (...) energie şi timp că să combat astfel de prostii din punctul meu de vedere. Eu prefer să-mi concentrez împreună cu Guvernul energia că să dovedim că putem face anumite schimbări de care ţara asta are nevoie, că putem să lucrăm în mod transparent, în mod onest, în mod deschis, să lucrăm în mod predictibil şi că nu doar declarăm că vrem schimbare, ci chiar facem schimbare”, a afirmat Cioloş la Adevărul Live.
Dacian Cioloş a susţinut că se încearcă să se creeze „o conotaţie negativă” faţă de anumiţi termeni, printre care şi „tehnocrat”.
„Se încearcă într-o parte a mass-media din România să se creeze o anumită conotaţie negativă vizavi de anumiţi termeni, care să fie legaţi de Guvern. La fel (...) şi cu 'guvern tehnocrat”, a mai afirmat Cioloş.
El a precizat că actualul Executiv a încercat să ia măsuri inclusiv de schimbare a unor persoane care nu performau, spre deosebire de un guvern politic, „unde s-a încercat, în general, să se protejeze anumite personaje politice, chiar dacă aveau probleme cu justiţia sau nu performau”.
„S-a tot repetat legat de tehnocrat că 'tehnocrat egal incompetent”, fără să se explice de ce şi de unde vin aceste lucruri, pentru că a dat această conotaţie negativă asupra Guvernului, un guvern care a încercat să ia măsuri inclusiv de schimbare a unor persoane care nu performau, atunci când era necesar (...) Eu am decis că, atunci când sunt probleme, mai degrabă să aduc pe altcineva decât să persistăm în lipsa de performanţă, dar s-a speculat pe acest lucru punându-se termenul „tehnocrat egal incompetent”, a mai declarat Cioloş la Adevărul Live.