În 2010, Iana Matei a fost desemnată de către o prestigioasă revistă din America, „Europeanul Anului”. O meritată recunoaștere pentru credința ei în noblețea spiritului uman și pentru puterea de a merge înainte.
În adolescență, Iana Matei a studiat pictura bisericească. A vrut să înțeleagă ce înseamnă credința și dăruirea. Dar abia în urmă cu 14 ani a descoperit ce înseamnă să crezi cu adevarat. Nu de la preoți, ci de la cei care au întâlnit răul absolut. În mijlocul tinerelor și copiilor traficați pentru prostituție. Pentru președinta organizației Reaching Out, credința înseamnă lupta cu mentalitățile, cu infractorii și, nu de puține ori, cu sine însăși.
„Încrederea în oameni...Nu plec de la ideea că dacă am văzut un om mai puțin om eu trebuie să mă modific sau trebuie să-mi schimb comportamentul. Atunci acea persoana câstigă. Eu cred că rămân așa cum sunt, indiferent de ce văd în jurul meu. Și-n felul acesta, poate eu reușesc să schimb pe altcineva”, spune Iana Matei.
A doua lecție a credinței și a devotamentului față de o cauză este să spui adevărul, chiar atunci când doare și este incomod.
„Celor din țările europene nu le vine să creadă că exportam copii cu atâta ușurință și se întreabă de ce nu facem ceva. Nu există voință politică, pentru că avem politicieni implicați, fie că sunt clienți, fie că primesc bani, acest fenomen există”, mărturisește Iana Matei.
Îți trebuie luciditate și revoltă ca să ai curajul de a spune lucrurilor pe nume. Pentru Iana, lupta pentru soarta nedreaptă a unor copii a devenit un mod de viață. Crezul ei.
Nici nu mai știe de câte ori i s-a spus că luptă pentru cauze pierdute. Dar din anul 1998, peste 400 de victime ale traficului de persoane au trecut prin centrul de la Pitești și și-au recăpătat încrederea în oameni și în propriul lor destin. Fiecare copil salvat reprezintă speranța că lumea se poate schimba.
În mijlocul răului, Iana Matei continuă să creadă și să slujească binele. Și de cele mai multe ori, să-l înfăptuiască.
CiteșteAICIși alte povești ale credinței!