Petre Roman: România a fost avertizată de occidentali să nu ocupe R. Moldova

Data publicării:
27032013 20inghetate-57295

„Unirea nu cred că mai e un subiect la București, lucrurile sunt, politic, aduse în această situație. Un timp, după ce a venit Partidul Comuniștilor la putere, retorica lor diplomatică, internațională, era „România vrea să ne ocupe”, susținută și de o diplomație de același gen. România a fost adusă, în acest context, într-o situație de defensivă față de partenerii noștri europeni, chiar față de SUA, de genul „Atenție, voi nu vă duceți peste ei, ca să produceți o problemă. Ei sunt o țară democratică, unde sunt alegeri libere, cu competiție politică normală. Era o recomandare făcută Bucureștiului. Nici nu am mai putut participa în formatele privitoare la conflictele înghețate care sunt în R. Moldova, dintre care cel din Transnistria este foarte cunoscut”, a explicat Petre Roman.

„Eu am fost în Transnistria în 2003 cu o delegație NATO, la Tiraspol, la Armata a 14-a. Contextul a existat și mai există, de tipul <Atenție, voi, România, sunt acuzații că vreți să ocupați>”, a subliniat el.

Dacă în R. Moldova apare un sentiment că oamenilor le-ar fi bine într-o țară cu România, lucrul acesta ar ajuta foarte mult. Până una alta, ceea ce cred că e de făcut e ca noi să contribuim la a aduce R. Moldova cât mai aproape de Europa”, a mai spus Petre Roman.

Din aceeaşi secţiune, SPECIAL BASARABIA:

Mircea Druc: „România trebuia să recunoască ultima Republica Moldova”

O unire imposibilă: România şi Republica Moldova

Rusificarea a dominat epoca sovietică

Anul 1940, a doua pierdere a Basarabiei, în urma înțelegerii dintre Hitler și Stalin

Basarabia, provincia cea mai urgisită

URSS a supus Basarabia prin teroare

Republica Moldova, la răscrucea dintre Uniunea Europeană şi Rusia

Basarabia, alt nume al Țării Românești

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri