Parchetul Judecătoriei Sectorului 2: Ordonanţa vizând codurile penale, un risc major pentru sistemul de justiţie

Data publicării:
dosare instanta agerpres-21.12016
Dosare aflate in depozitele de arhiva ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), situate in Popesti-Leordeni, judetul Ilfov.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 anunţă că susţine poziţia asumată de Consiliul Superior al Magistraturii şi măsurile iniţiate de Ministerul Public în privinţa ordonanţei de urgenţă vizând codurile penale, apreciind că actul normativ reprezintă un risc major pentru sistemul de justiţie.

dosare instanta agerpres-21.12016
FOTO Agerpres

"Având în vedere ultimele modificări legislative cu implicaţii negative asupra activităţii sistemului judiciar, precum şi modalitatea adoptării acestora, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti îşi arată susţinerea faţă de poziţia asumată de Consiliul Superior al Magistraturii în raport de acestea şi de măsurile iniţiate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin procurorul general al României, Augustin Lazăr", arată reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Procurorii susţin că adoptarea şi intrarea în vigoare a OUG 13/2017 va produce un regres în ceea ce priveşte lupta împoriva corupţiei, a eficienţei sistemului judiciar şi a încrederii populaţiei în calitatea actului de justiţie, reprezentând un risc major pentru sistemul de justiţie.

"Puterea legislativă şi cea executivă ar trebui să ofere cadrul normativ adecvat realităţilor sociale, astfel încât puterea judecătorească să-şi poată desfăşura activitatea în mod independent şi imparţial, în scopul menţinerii ordinii de drept şi a apărării în mod eficient a drepturilor cetăţenilor", mai arată procurorii.

Ei menţionează că anumite prevederi ale ordonanţei aduc atingere egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

"Introducerea unor prevederi de modificare a texelor legale în sensul exceptării în mod arbitrar de la tragerea la răspundere a penală a unor categorii de persoane (pragul de 200.000 de lei, nepedepsirea persoanelor care emit, aprobă sau adoptă acte normative) se aduce atingere dreptului fundamental garantat de Constituţia României, prevăzut de art. 16 al. 1 cu privire la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", arată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Ca atare, anchetatorii consideră oportună reanalizarea prevederilor nou introduse şi luarea în considerare a opiniilor exprimate de către sistemul judiciar, în condiţiile în care pe rolul parchetelor de pe lângă judecătorii există înregistrate marea majoritate a cauzelor privind săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce vehicule pot fi conduse cu permis categoria B în 2025? Se aplică regulile și în spațiul Schengen?
Digi FM
Jennifer Lopez s-a reîntâlnit cu Ralph Fiennes, la 22 de ani de la premiera „Maid In Manhattan”: Te iubesc...
Pro FM
Dieta drastică pe care o ține Elton John la vârsta de 77 de ani, din cauza problemelor de sănătate: „Este un...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Declarațiile ministrului muncii despre pensii care vor enerva pensionarii. „Nu în mandatul meu!”
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025