Mihnea Motoc: „Brigada multinaţională pe care am propus-o şi care a fost validată la summitul de la Varşovia va avea ţara noastră ca naţiune cadru, brigadă care este deja identificată şi care are un nivel actual de încadrare de peste 3.000 de militari”.
O parte din militarii români care vor fi în brigada multinaţională a NATO fac parte din Forţele pentru Operaţii Speciale. Doar bulgarii şi polonezii s-au alăturat proiectului românesc până acum. Ministrul Apărării vorbeşte însă de negocieri care continuă cu aliaţi din Europa.
Mihnea Motoc: „Pe lângă aceştia 400 bulgari mai avem deschidere, discuţii cu cel puţin alţi trei aliaţi”.
Italia şi Canada ar putea participa cu soldaţi la brigada multinaţională. Negocierile trebuie finalizate până la începutul anului viitor. În caz de ameninţare iminentă, până la 5.000 de militari ar putea face parte din această brigadă.
La summit, nu s-a decis însă nimic în cazul iniţiativei României de a avea o prezenţă sub steag NATO la Marea Neagră.
Mihnea Motoc: „Ideea nu a picat. Iniţiativa noastră a vizat coerentizarea şi sistematizarea acestor practici de exerciţii în domeniul naval, într-un cadru care înseamnă prinderea mai bună în cadrul NATO. Aceasta am vizat, aceasta am discutat cu aliaţii riverani”.
Bulgaria anunţase chiar înaintea summitului că nu este dispusă ca alături de România să formeze o forţă maritimă avansată în Marea Neagră. Până la întâlnirea din octombrie a acestui an a ministrilor apărării NATO România încearcă să atragă noi aliaţi.