MAI: 494 de sesizări privind posibile infracțiuni la alegerile locale
Foto:roaep.ro
ACTUALIZARE: De la o secție de votare din orașul Galați au dispărut 20 de buletine de vot pentru alegere consilierilor județenu, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Municipal Galați, Cristian Gâscă, potrivit Agerpres.
Este vorba despre secţia de votare 152 de la Grădiniţa nr. 47 din Galaţi, unde preşedintele secţiei a constatat lipsa a 20 de buletine de vot destinate alegerii consilierilor judeţeni şi a anunţat Poliţia.
ACTUALIZARE: La Secția de votare numărul 33 din Târgu Mureș au descoperit, la deschiderea pachetelor cu buletine de vot, 50 de buletine de vot din comunea Horea, județul Alba, relatează Agerpres. Președintele secției de votare a întocmit un proces verbal de constatare, iar buletinele au fost anulate.
„În ceea ce priveşte situaţia de la secţia 33 din municipiul Târgu Mureş, am luat legătura cu preşedintele secţiei de votare care mi-a comunicat că printre buletinele de vot au fost descoperite 50 care aparţineau comunei Horea din judeţul Alba. Acestea au fost anulate şi s-a încheiat un proces verbal de constatare. A rezultat că, dintr-o eroare a tipografiei, ele au fost puse în pachetul pentru judeţul Mureş”, a precizat preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană 28 Mureş, judecătorul Eugen Maier.
ACTUALIZARE: MAI a precizat că a înregistrat până la această oră 494 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, iar în urma verificărilor 40% dintre acestea nu au fost confirmate, relatează Agerpres.
Numărul de incidente sesizate acum sunt aproape jumătate din numărul celor înregistrate la alegerile locale din 2012.
„În cele peste 11 ore de la începerea votării, climatul de siguranţă şi ordine publică a fost menţinut la un nivel de normalitate, fără a fi înregistrate situaţii grave, care să afecteze procesul electoral. Dacă în anul 2012 până la această oră erau înregistrate 982 de sesizări privind incidente electorale, la acest moment la nivel naţional sunt înregistrate doar 494 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni. Dintre acestea, trebuie menţionat că în urma verificărilor, 40% nu s-au confirmat", a declarat, duminică, Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a MAI.
De asemenea, MAI a precizat că de la startul votului au fost aplicate 92 de sancțiuni contravenționale în valoare de 42.610 lei.
„Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenţia operativă la toate situaţiile care au fost semnalate, tratând cu maximă seriozitate şi fermitate orice încălcare a legii. Până la această oră (18,30, n.r.), au fost sesizate 78 de posibile infracţiuni pentru care sunt cercetate 57 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.610 lei", a spus Monica Dajbog.
Cele mai multe măsuri sancţionatorii s-au aplicat pentru fotografierea şi filmarea buletinului de vot.
„Pentru că se înregistrează în continuare astfel de cazuri, inclusiv situaţii când alegătorii îşi postează buletinul de vot pe reţelele de socializare, reiau anunţul pe care l-am făcut şi în această dimineaţă: această faptă este interzisă de legislaţia electorală şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei", a spus purtătoarea de cuvânt a MAI.
Peste 30 % dintre sesizările înregistrare de MAI nu au fost confirmate. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne a precizat că majoritatea semnalărilor provin din mediul rural, respectiv 65 %.
„Până la acest moment, scrutinul pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale s-a desfăşurat fără a fi înregistrate evenimente grave în planul ordinii publice. La nivel naţional, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârşirea de posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot şi care sunt în competenţa de soluţionare a structurilor MAI. Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne verifică fiecare semnalare de încălcare a legislaţiei privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existenţa sau nu a aspectelor sesizate", a declarat, duminică, Monica Dajbog.
Expert Forum a semnalat neregulile sesizate de mai mulți votanți în secții de vot din toată țara. Probleme ar fi în Maramureș, Giurgiu, Constanța, Ilfov și în Capitală.
O secţie cu probleme este secţia 379 din Rozavlea (Maramureş) unde s-a sesizat faptul că mai multe persoane au venit însoţite în secţia de votare, iar o ştampilă de vot a dispărut.
„Intervenţia poliţiei nu a rezolvat problemele legate de organizarea secţiei de votare şi de respectarea procesului de vot”, se arată într-un comunicat al Expert Forum.
De asemenea, nereguli în procesul de votare au fost sesizate în mai multe localităţi din Giurgiu, unde s-ar fi făcut presiuni asupra unor observatori, la Leţca Nouă fiind necesară intervenţia poliţiei.
În Leţca Veche a fost semnalată prezenţa neautorizată a unor persoane în secţia de viitoare şi intrarea mai multor persoane în acelaşi timp în cabina de vot.
Probleme au apărut şi în ce priveşte utilizarea sistemului informatic.
Mai mult, sistemul informativ creat de STS și introdus în premieră în secțiile de vot din toată țara a avut probleme.
„Operatorii sistemului informatic s-au confruntat cu faptul că, pe tableta primită, apărea notificarea că cererile pentru urna mobilă pot fi depuse doar dimineaţa în intervalul 6-7, deşi legea nu prevede astfel de limitări. De asemenea, au fost semnalate secţii în care nu este folosit scannerul, datele fiind introduse doar manual”, informează Expert Forum.
De asemenea, alegătorii au semnalat că unii candidați și-au prelungit campania electorală inclusiv în ziua alegerilor. La Mangalia, alegătorii ar fi primit SMS-uri cu îndemnul de a vota un anumit candidat. În Buneşti (judeţul Braşov) un candidat a influențat alegătorii în secţia de votare. La Roşiorii de Vede încă ar exista afişe electorale pe străzile oraşului.
„Una dintre problemele principale este legată de abuzurile preşedinţilor birourilor electorale sau de necunoaşterea normelor legale de către aceştia. La Ghermăneşti (Ilfov), preşedintele secţiei de votare a refuzat să primească cereri de vot pe lista suplimentară de la persoane care şi-au mutat reşedinţa în circumscripţia respectivă cu mai puţin de 45 de zile înainte de data alegerilor. Preşedinta Secţiei de votare 212 (Mangalia) a interzis accesul presei în incinta secţiei, pe motiv că nu există acreditare, aceasta nefiind necesară în 2016. Accesul presei a fost permis doar la solicitarea BEJ Constanţa”, este o altă problemă semnalată de către Expert Forum.
În comuna Corod (Galaţi) un alegător a semnalat că a găsit o semnătură în dreptul numelui său pe listele electorale.
În Capitală, au fost sesizate probleme la secția numărul 369, unde un membru al biroului electoral ar fi împărţit în mod repetat buletine de vot în mod necorespunzător furnizând votanţilor mai multe buletine de acelaşi tip.
De asemenea, în două secţii din sectorul 2, sunt probleme cu ştampilele în sensul că fie nu sunt îmbitate cu suficient tuş, fie au prea mult, fapt ce poate duce la violarea secretului votului.
Citiți și:
ZIUA VOTULUI. Participare de 39,30%, la ora 17:00. Exit-poll IRES la ora 21:00, la Digi24
Membru al secției de votare, exclus pentru că soția lui era candidat
Bistriţa-Năsăud: Preşedinte de secţie acuzat că a votat ilegal. Nu poate fi înlocuit
- Etichete:
- alegeri locale
- vot
- mai
- expert forum
- ministerul afacerilor interne
- probleme la vot
- frauda la vot
- probleme sectii de votare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News