„Cred ca putem vorbi foarte bine de o cooperare strategica romano-polonă-americană. Colaborarea în trei nu poate decât să aducă o abordare mai solidă, mai consistentă pentru securitatea cetăţenilor noştri”, a declarat Klaus Iohannis.
În plus, şeful statului a ţinut să precizeze, încă o dată, care este rolul scutului de la Deveselu, aflat acum sub comanda NATO.
„Este un sistem defensiv care nu e îndreptat împotriva niciunui stat. Faptul ca Polonia va dezvolta a doua unitate care va veni în completarea sistemului existent pănă acum este un lucru salutar”, a spus Klaus Iohannis.
La rândul său, preşedintele Poloniei a vorbit despre colaborarea militară cu România.
„Va fi direcţionată o companie din cadrul armatei României în Polonia iar noi am aprobat trimiterea unei companii din Polonia în România. Cu cât mai mare va fi simţul securităţii, cu atât mai mari sunt şansele ca economia să se dezvolte în ţările noastre şi dorim să colaborăm în aceste domenii”, a declarat Andrzej Duda.
Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre proiectul naval de la Marea Neagră. Şeful statului a declarat că nu există încă o poziţie comună a aliaţilor pe această temă, iar o decizie concretă va fi luată abia la următorul summit NATO.
„Aliaţii au recunoscut importanţa strategica a Mării Negre şi nevoia unui concept operaţional pentru a face Marea Neagră mai sigura pentru toată lumea. S-a dat sarcina Ministerului Apărării să înceapă să lucreze la un concept mai concret”, a spus şeful statului.
Propunerea României ar urma să fie discutată, într-o primă fază, la întâlnirea miniştrilor Apărării din NATO, care va avea lor în noiembrie, a precizat Klaus iohannis, citat de Agerpres.
„Datorită fazei în care ne aflăm acum aparent ar exista opinii diferite, subliniez aparent, fiindcă suntem în mijlocul unui proces de reflecție. Încă nu există o concluzie comună a aliaților. Din varii motive, câteodată, unii politicieni, militarii mai rar, fac afirmații care însă nu reprezintă punctul de vedere NATO, ci punctele lor proprii de vedere, de obicei nici măcar punctele lor de vedere, ci anume gânduri pe care le-ar avea ei în relația cu această colaborare la Marea Neagră.
Privim cu încredere și cu așteptări spre ministeriala din octombrie, care va aduce primele clarificări. Eu cred că și ministeriala apărării va fi doar un pas, fiindcă NATO nu va putea să pună în practică o măsură amplă, probabil va fi un prim pas, un pic mai concret, care va coagula ideile", a spus șeful statului.
„Faptul că există opinii încă diferite nu este deloc îngrijorător. Este foarte bine că se discută și că oamenii vin cu idei proprii în acest concept și singurul lucru care a fost decis la acest summit este că se va continua această inițiativă”, a mai spus Klaus Iohannis.