Klaus Iohannis, la Timișoara: Nu e niciodată inutil sau banal să vorbești despre libertate  

Data publicării:
klaus iohannis profil digi24 13 noiembrie 1 -2

ACTUALIZARE 19.15. Discursul lui Klaus Iohannis în Piața Operei din Timișoara:

Am făcut promisiunea de a veni la Timișoara nu doar pentru semnificația istorică și politică a momentului, ci și din respect pentru cei care și-au dat viața în 1989.

Curajul lor a inspirat o întreagă națiune, ei au arătat primii că aspirația de libertate este mai puternică decât represiunea unui regim autoritar.

E mai simplu să vorbești de libertate în comparație cu opusul ei, e mai greu să vorbești despre libertate într-o lume care păstrează aparența ei.

Nu e lipsită de provocări nici astăzi, nu e niciodată inutil sau banal să vorbești despre libertate

În orice construim, suntem datori să avem mereu ca reper libertatea.

La Timișoara, comunismul a fost învins pentru prima dată în decembrie 1989. Regimul s-a prăbușit așa cum s-a instalat, prin crime și abuzuri.

Nu ne mai putem permite să ignorăm lecțiile trecutului.

România are nevoie de un mare muzeu al comunismului care să inspire proiecte educaționale mari. Trebuie să ne întrebăm cu luciditate: ce am făcut cu libertatea noastră, ce am făcut cu România într-un sfert de secol?

Sunt lucruri pe care le-am reuşit: am construit pentru România un sistem de securitate, suntem membri NATO, azi România e o ţară sigură. Am integrat România în UE, e un bun câştigat, rezultatul unui proiect naţional unanim împărtăşit.

Avem o sumă de practici democratice încetăţenite: libertatea de exprimare, cultura civică, dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim la restanţele libertăţii şi să ne întrebăm: e sistemul democratic construit deplin funcţional?

E România o economie de piaţă performantă? A recuperat suficient din decalajul faţă de ţările occidentale?

Răspunsul la toate aceste e mai degrabă nu.

Avem restanţe, unele chiar foarte mari. Am integrat România într-un sistem de securitate şi în construcţia europeană, dar am făcut prea puţin pentru oameni, pentru viața lor.

Această naţiune are aspiraţii puternice, dacă nu le-ar fi avut, milioane de români nu ar fi luat drumul străinătăţii.

Toţi cei care facem parte din clasa politică trebuie să recunoaştem, sincer şi direct, că avem o responsabilitate.

Clasa politică e responsabilă pentru a nu fi reuşit să construiască, aici, în România, un spaţiu pentru împlinirea acestor aspirații.

Marea dezamăgire a oamenilor a venit şi din lipsa de recunoaştere a restanţelor. De fiecare dată s-a trecut mai departe ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Clasa politică nu a înţeles că odată cu puterea vine și răspunderea în fața oamenilor. Relația dintre clasa politică și cetățeni a fost profund deteriorată.

Sunt generaţii întregi care pleacă în străinătate şi copii care cresc singuri.

Sunt oameni de vârsta mea care îşi găsesc cu greu locul în societate, sunt părinţii şi bunicii noştri care abia trăiesc dintr-o pensie şi care toată viaţă au sperat într-o schimbare fără ca ea să vină cu adevărat

Reconstrucţia începe cu asumarea răspunderilor, cu asumarea trecutului.Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric şi să începem împreună un nou proiect naţional.

Va trebui să lucrăm consecvent şi pas cu pas.

_______________________________

ACTUALIZARE 19.05. Pentru mine este mai mult decât o promisiune îndeplinită faptul că am venit la Timişoara la 25 de ani de cand a început Revoluţia din Decembrie ’89. Timişoara este nu doar unul dintre oraşele mele preferate, ci şi unul dintre cele mai des vizitate. Vă promit că şi în viitor va rămâne aşa”, a spus Klaus Iohannis în discursul susținut la Universitatea de Vest din Timișoara.

_______________________________

ACTUALIZARE 18.15. Klaus Iohannis a făcut o baie de mulțime la Timișoara. Sute de oameni au încercat să se apropie pentru a vorbi și pentru a se fotografia cu președintele ales.

ACTUALIZARE 17.49. Președintele ales Klaus Iohannis a declarat, în discursul susținut la Universitatea de Vest din Timișoara, că este„obligatoriu” ca educația trebuie să fie o prioritate pentru orice țară care dorește „să își construiască un viitor bun”.

„Voi declara acest lucru până când educația va deveni realmente, nu declarativ, o prioritate”, a spus el.

Klaus Iohannis a amintit că educația a fost una din principalele teme din programul său electoral.

„Am fost foarte bucuros când, cu puține minute înainte de a intra în aulă, să am o scurtă discuție cu conducerea Universității de Vest și întrebând, am primit un răspuns sincer: lucrurile nu merg mai bine la noi pentru că la nivel național nu s-a înțeles ce vrem cu sistemul de învățământ”, a spus el.

Klaus Iohannis a mai spus că, deși educația nu face parte din atribuțiile unui șef de stat, „este o temă atât de importantă, încât cred că numai președintele poate să aducă această temă în spațiul public, să vedem unde stăm și unde vrem să ajungem”.

„România are tot ce-i trebuie pentru a crea un sistem de educație perfect funcțional”, a mai spus el, amintind că tinerii români, oriunde ar studia sau ar munci în străinătate, sunt apreciați.

_____________________

ACTUALIZARE 17.26. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a ajuns, marţi după-amiază, la Timişoara. El a fost primit la Primărie de către edilul-şef, Nicolae Robu. 


 16 decembrie este ziua în care sute de oameni s-au adunat în fața Bisericii Reformate din Piața Maria pentru a se opune unui ordin de evacuare a pastorului Laszlo Tokes. Acolo, un tânar a oprit un tramvai și a strigat: „Jos Ceaușescu!”. Alți oameni i-au urmat, strigând „Libertate”. Mișcarile de protest s-au extins în tot orașul. Spre seară, au avut loc primele ciocniri între forțele de Miliție și Securitate. În noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989 s-au înregistrat primele victime.

Evenimentele din decembrie 1989 sunt marcate astăzi la Timișoara printr-o serie de manifestări, care încep în această dimineață. După-amiază, de la ora 17.30, va avea loc o procesiune cu torțe și lumânari de la casa pastorului Laszlo Tokes, până la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Spre miezul nopții, va fi oficiată o liturghie la Biserica Martirilor din Timișoara.

Programul vizitei președintelui ales Klaus Iohannis la Timișoara

17.00-17.10: Depunere coroane la Monumentul Eroilor;

17.30-17.50: Mesaj către cadrele didactice, cercetătorii şi studenţii Universității de Vest (500 persoane) în Aula Magna;

18.00-19.00: Participare la aprinderea de candele şi microrecitalul in memoriam al Corului Operei Române din Timişoara, pe treptele Catedralei şi deplasarea la Operă;

19.00-19.10: Mesaj către timişoreni şi către români de pe scena Operei;

19.15-21.00: Asistare la Concertul de Gală de colinde susținut de Corul Naţional Madrigal, din Loja Oficială a Operei.

Citiți și: 

16-22 decembrie 1989, de la revoltă la Revoluție. Nemulţumirile românilor au dus la căderea comunismului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”