Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota a declarat, la Digi24, că românii care merg în Marea Britanie nu trebuie considerați imigranți, pentru că ei fac parte din același spațiu comunitar european.
„Cred că noi facem o greșeală că în discuția asta despre imigranți noi îi băgăm pe români. Românii sunt cetățeni europeni, au dreptul de a se muta dintr-o țară în alta și de a-și căuta oportunități de muncă. Aici este o capcană în care noi n-ar trebui să cădem de bunăvoie”, a spus fostul consilier prezidențial Iulian Fota, la Digi24, comentând pe marginea scrutinului legislativ care a avut loc, joi, în Marea Britanie.
„Sunt imigranți pakistanezii, afganii, poate cei care vin din Serbia, din Bosnia, pentru că nu au statutul de membru al Uniunii Europene, dar noi ca cetățeni europeni eu nu cred că putem fi considerați imigranți în Marea Britanie”, a arătat Iulian Fota.
„Chestiunea imigrației nu e un lucru rău pentru economie”, a declarat Iulian Fota, subliniind că Marea Britanie a avut în ultimele 18 luni cam cea mai bună performanță economică în Uniunea Europeană. Dacă într-adevăr conservatorii câștigă alegerile, așa cum indică exit-pollurile, atunci guvernul are posibilitatea să continue reformele, subliniază fostul consilier prezidențial. Marea Britanie a găsit soluția să iasă din criza prin care am trecut cu toții și chiar dacă nu o duce la fel de bine ca înainte de criză, însă cifrele șomajului arată foarte bine (ceva mai mult de 5 la sută).
Pe de altă parte, reconfirmarea conservatorilor la putere reconfirmă dezbaterea despre Uniunea Europeană, dar aici sunt trei false teme în care Marea Britanie a fost împinsă de politicieni demagogi, pe un fond de insecuritate și de nemulțumire a populației, ca urmare a crizei economice. În primul rând, e tema independenței Scoției. Scoției nu-i va fi mai bine singură sau independentă de Marea Britanie. A doua este chestiunea imigrației, care este artificială. Există studii care arată că Marea Britanie nu a suferit de pe urma imigrației. E adevărat, trebuie avută grijă la unii care vin din zone devastate și destabilizate, pentru că Marea Britanie poate importa anumite pericole din zonele respective. A treia temă falsă e cea legată de Uniunea Europeană.Marii Britanii nu-i va fi mai bine în afara UE. Dacă Marea Britanie iese în afara UE, trebuie să deschidă şi mai mult piaţa muncii către imigranţi, pentru că nu are capacitatea umană şi economică de a ţine performanţa la nivel atât de ridicat, consideră Iulian Fota.
Istoricul Cosmin Popa atrage atenția asupra altui aspect. Este pentru prima oară în Marea Britanie când populația indigenă scade sub 50 la sută. Se întâmplă aceste mutații în Marea Britanie, care arată foarte clar că această țară trebuie să se confrunte cu felul în care arată cu adevărat. Opțiunile politice clasice nu mai acoperă toate opțiunile din societate și este timpul reformelor adevărate, spune Cosmin Popa. Ea adevărat că tema imgirației a fost instrumentată politic. Premisele ei materiale sunt poate false, însă existența temei este una cât se poate de palpabilă și cât se poate de importantă în ecuația politică a Marii Britanii, consideră Cosmin Popa.
„Asistăm la această dilemă imperială pe care o are Marea Britanie, care este vecină cu ipocrizia: pe de o parte, o cvasisaturație a acestui aflux de imigranți proveniți din fostele colonii, față de care Marea Britanie are această responsabilitate imperială, de unde și absența unor reacții de respingere foarte bine articulate la nivel politic, așa cum este UKIP-ul, și avem această imigrație de tip nou, intracomunitar, care beneficiază de protecția legii comunitare și, pe cale de consecință, Europa devine responsabilă pentru o nouă „plagă”. Și atunci reacția de a ieși din Uniunea Europeană este absolut normală”, a explicat Cosmin Popa. Pe de altă parte, el a reamintit că disputa legată de insularitatea Angliei nu este nouă. Criza ucraineană a arătat că diplomația europeană a strălucit prin absență și a strălucit prin absență și Marea Britanie, ceea ce denotă o scădere dramatică a influenței Marii Britanii pe continent, subliniază istoricul. Nu e vorba de o menajare a Rusiei. „Marea Britanie a fost extrem de articulată și extrem de constantă în pozițiile sale principiale față de Rusia. Ei au o serie de legături economice care se vor menține indiferent de tonul pe care îl folosește diplomația de la Londra față de Putin”, a punctat Cosmin Popa.
El crede că cele două referendumuri, fie cel legate de independența Scoției, fie cel legată de Uniunea Europeană sunt binevenite, pentru că ar ajuta Marea Britanie să-și regăsească o identitate. „Dacă separația răspunde evoluțiilor structurale ale unei societăți, ea nu poate fi evitată prin paleative politice”, a conchis istoricul Cosmin Popa.