Istoria furată. Condamnați fără vină: liderii politici și intelectualii români au fost exterminați de comuniști

Data publicării:
scanteia

Două milioane de victime ale represiunii comuniste, care au suferit în peste 450 de locuri de detenţie şi de tortură. Este bilanţul tragic al celor aproape 50 de ani de regim totalitar în România. Teroarea a început după semnarea Convenţiei de Armistiţiu, la 12 septembrie 1944.

Sub pretextul aplicării articolului 14 din armistiţiu, Guvernul Groza a început o serie de procese împotriva „criminalilor de război şi a vinovaţilor de dezastrul ţării”. Comuniştii s-au folosit însă de prevederile Convenţiei pentru a-şi lichida oponenţii politici. Oficial, împărţeau dreptatea.

„Mecanismul justiției trebuia să funcționeze pentru a demonstra și pentru a transfera vina complotului imaginar, a sabotorilor, a criminalilor de război, asupra partidelor democratice”, spune Andrei Muraru, președinte executiv al ICCMER.

În ziua de 19 mai 1946 s-a dat verdictul în procesul „marii trădări”. Mareşalul Ion Antonescu şi fostul ministru de externe Mihai Antonescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi la 1 iunie 1946, la Jilava.

Pe lângă criminalii de război, comuniştii i-au judecat în special pe liderii principalelor partide de opoziţie.

„Procese tipic comuniste, iar aceste procese au avut ca expresie prin excelență procesul intentat liderilor PNȚ, în urma înscenării de la Tămădău. PNȚ a fost în fapt câștigătorul alegerilor din 1946, partidul căruia i-a fost furată victoria și, odată cu furtul acestei victorii, României i-a fost furată democrația”, spune politologul Ioan Stanomir.

Liderii Partidului Naţional Ţărănesc, în frunte cu vicepreşedintele Ion Mihalache, au fost prinşi şi arestaţi în timp ce încercau să fugă din ţară, pe aerodromul de la Tămădău, la 14 iulie 1947. De fapt, totul era o înscenare pusă la cale de autorităţile comuniste.

Bogdan Murgescu, prof. dr. La Facultatea de Istorie, președintele Societății de Științe Istorice și Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER au fost invitați la ediția specială dedicată campaniei „23 august 1944 – Digi24 recuperează istoria furată”.

Ziarul Scânteia, auto-intitulat „organ central al PCR”, i-a demascat pe membrii PNŢ. În articol se susţinea că asupra politicienilor au fost găsite blănuri, arme automate, geamantane pline cu valori şi devize. PNŢ, cel mai puternic opozant al regimului, este scos imediat în afara legii. Cu toate că preşedintele ţărănist Iuliu Maniu nu a participat la această acţiune, propaganda comunistă l-a acuzat că „a trădat poporul”.

În vârstă de aproape 75 de ani la data arestării, Iuliu Maniu este condamnat, la 11 noiembrie 1947, la temniţă grea pe viaţă pentru „înaltă trădare şi spionaj în favoarea anglo-americanilor". Tribunalul poporului a dat sentinţa în numele Regelui Mihai.

Liderul ţărănist va muri în închisoarea de la Sighet la 5 februarie 1953. Trupul său a fost aruncat într-o groapă care a rămas necunoscută. La procesul liderilor ţărănişti, până în ultimul moment, Ion Mihalache şi-a păstrat credinţa în prietenul său.

Ion Mihalache a fost condamnat la temniţă grea pe viaţă pentru complot, trădare şi insurecţie armată. A murit în detenţie la penitenciarul Râmnicu Sărat, la 5 februarie 1963. Avea 81 de ani. Valentin Cristea a supravieţuit infernului de la penitenciarul Râmnicu Sărat. A fost martor la momentele de teroare prin care a trecut liderul ţărănist Ion Mihalache.

Uneori începea să țipe, să urle în celulă și atunci intrau peste el, îl băteau, îi puneau lanțuri la picioare. I-au pus și căluș la un moment, că se auzea că nu mai putea să strige”, povestește Valentin Cristea.

„L-au bătut până la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vişinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că într-adevăr a murit acest mare opozant al regimului de atunci”, spune cercetătorul Violeta Vâlcu.

Alexandru Visinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, dă astăzi interviuri la televizor. Pentru ceea ce a făcut nu l-a căutat nimeni, niciodată.

Arestarea şi condamnarea membrilor PNŢ a declanşat o adevărată exterminare a politicienilor: cine nu e cu noi, e împotriva noastră.

„A existat o noapte a demnitarilor în 1950 , o acțiune coordonată a Securității și a autorităților comuniste de a aresta elita politică a României din acel moment”, spune Andrei Muraru.

În numele luptei de clasă, ca să-şi consolideze puterea, regimul stalinist din România a trimis ţăranii înstăriţi în lagăre şi mai ales a lichidat intelectualii. Poporul trebuia să gândească numai ce gândea partidul.

„Ăsta era regimul comunist. Foarte abil în păstrarea unei săbii a lui Damocles asupra capului tuturor: dacă nu ești liniștit, știi ce te așteaptă”, spune istoricul Mihai Dimitrie Sturdza.

Până în prezent, justiţia română nu a condamnat niciun torţionar comunist pentru faptele sale. Polonia are însă un parchet specializat pentru anchetarea crimelor comise de oficialii comunişti şi până acum au fost puse sub acuzare peste 400 de persoane, iar 900 de anchete sunt în desfăşurare. În România, însă, comuniştii au distrus generaţii şi au mutilat destinele a milioane de oameni, fără să fie traşi niciodată la răspundere. Au ucis elitele care au înfăptuit Unirea de la 1918 şi pentru o jumătate de veac au scos România din Europa.

Campania „23 august 1944 - Istoria furată”, demarată de Digi24 la începutul acestei săptămâni, se încheie cu o dezbatere amplă asupra unei zile care a schimbat destinul unei națiuni. Vineri, de la ora 19.30, într-o ediție specială moderată de Elena Vijulie și Dan Suciu, istoricii Stelian Tănase și Lavinia Betea, analistul politic Emil Hurezeanu și consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, trag concluziile unei campanii prin intermediul căreia Digi24 a recuperat istoria furată.

_____________

Timp de o săptămână, între 19 si 23 august, într-o campanie jurnalistică unică în peisajul media românesc, Digi24 analizează filmul unui moment controversat din istoria naţională. Campania „23 august 1944: Istoria furată” dezvăluie adevărul din spatele unei zile care a marcat România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...