Sociologul Vasile Dîncu, președinte al Consiliului Național al PSD, a declarat joi seara la Digi24 că PSD se pregătește pentru o „opoziție solidă”, dar pe de altă parte nu vede foarte probabilă o alianță solidă între PNL și USR. Există o situație în care, după alegerile din 6 decembrie, deși va realiza un scor destul de bun, USR-ul ar putea fi lăsat „deoparte” în Parlament, iar majoritatea ar putea să aibă o altă configurație, a arătat social-democratul.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie a început, vineri, oficial. Partidele în acest moment sunt într-o situație de început de campanie, încă nu sunt consolidate nivelele, a explicat Vasile Dîncu.
„Ultimele studii pe care le-au făcut colegii mei arată că PNL și PSD se află undeva, în marja de eroare, peste 30 la sută, cu partidul liberal ușor în față, pentru că are un bonus de guvernare și un bonus de spirală a tăcerii - nimeni nu se opune guvernului sau puțini se opun guvernului atunci când îi întrebi. Deci, peste 30 la sută se află PNL-ul și PSD-ul, în urcare USR-ul, undeva după 15 la sută, începe să urce și probabil va obține un scor destul de bun, diferit de cel de la locale, care definea o altă situație electorală. Apoi, se află la marginea intrării în Parlament, undeva la 5 la sută, PMP-ul și partidul lui Victor Ponta”, a detaliat Vasile Dîncu.
Dîncu: „Trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile”
Întrebat care este strategia PSD în fața unei alianțe PNL-USR care se conturează, Vasile Dîncu a spus că partidul său „se pregătește pentru o opoziție solidă. Mi se pare corect. Ce ar face un alt partid, într-o asemenea situație?”, a comentat el.
Social-democratul a adăugat însă că nu i se pare foarte probabilă o uniune politică solidă între PNL și USR. „Nu cred că USR-ul, ca partidul care vine din spate, partidul tinerilor, al celor entuziaști, nu cred că va accepta foarte ușor orice condiții pentru o alianță cu PNL. Până la urmă, lupta USR-ului pe partea dreaptă este cu PNL-ul și atunci trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile”, a punctat Vasile Dîncu.
În ce condiții USR ar putea fi lăsat „deoparte”
„Există un scenariu foarte simplu pe care îl putem face aici: dacă PMP-ul și cu Pro România nu intră și mai sunt și alte partide - spectrul este foarte mare al celor care s-au înscris la alegeri -, atunci resturile vor fi foarte mari și atunci atât PNL-ul, cât și PSD-ul se pot apropia la 40 la sută, iar în situația asta devine important UDMR-ul, devin importante minoritățile. Atunci, se schimbă situația. Atunci, poate, de exemplu, să rămână USR-ul deoparte, pentru că oricare dintre aceste două partide ar putea să facă o majoritate cu UDMR-ul, minoritățile, pentru că ar fi un rest foarte mare care s-ar aduna și ar fi un bonus pentru câștigător și pentru cel de pe locul doi”, a explicat Vasile Dîncu.
Ar face PSD o alianță cu USR?
Întrebat despre o eventuală alianță PSD cu USR, Vasile Dîncu a spus că această variantă nu există, chiar dacă liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că va negocia cu oricine, mai puțin cu PNL. Vasile Dîncu precizează că ulterior Marcel Ciolacu a retractat această afirmație, pentru că nu s-a gândit la o asemenea interpretare, că PSD ar putea face o alianță cu USR.
„Există, totuși, incompatibilități ideologice din ambele părți. Nu există, cred, nici în statutul USR-ului, și nici în cel al PSD-ului vreo indicație după care n-am putea să facem împreună. Sigur că în anumite condiții, în condiții de criză, se poate face orice, se pot face guverne de uniune națională din care să dispară incompatibilitățile, dar noi luptăm în acest moment absolut singuri. Dacă nu am vrut să facem nici cu PPU-SL, dacă n-am făcut nici cu Victor Ponta, care era oarecum firesc, că eram în zona centru-stânga, atunci este greu să ne închipuim că vom face o alianță cu dreapta la un moment dat”, a argumentat președintele Consiliului Național PSD.
Editor : Luana Pavaluca